Universiteit Leiden

nl en

Bezoek de virtuele tentoonstelling Gold Matters

De virtuele tentoonstelling Gold Matter is nu live en kan online worden bezocht. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen kunstenaars, leden van mijnbouwgemeenschappen, en onderzoekers van het Gold Matters project. De tentoonstelling toont verschillende foto's, video's en kunstwerken uit de drie verschillende regio's Oeganda, het Amazonegebied en West-Afrika. Het samenstellen van de tentoonstelling is een gezamenlijke inspanning van het Gold Matters Team, met Sabine Luning als hoofdcurator. De expositie neemt het publiek mee op een reis van 'Tentoonstelling van de tentoonstelling in Kejetia' naar de visuele resultaten van veldwerkonderzoek in de verschillende landen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit zes 'kamers' met een verschillend thema's: Exhibition of the Exhibition, Arts of Co-labouring, ARTistic and ARTisanal, In-depth Terrains, Gold Lifeways en Moving Matters. De bezoeker kan digitaal door de zalen scrollen en zo verschillende foto's bekijken die verhalen vertellen van de mijnwerkers, de onderzoekers of de kunstenaar. De tentoonstelling omvat werk van de fotograaf Nii Obodai en beelden van de schilder Christophe Sawadogo. Al het andere beeldmateriaal is het resultaat van onderzoekssamenwerkingen, waarbij vaak leden van mijnbouwgemeenschappen betrokken waren. 

Schermafbeelding van werken uit de virutele tentoonstelling

16 miljoen mensen afhankelijk van goudmijnbouw

Het project Gold Matters onderzoekt of er een transformatieve benadering van duurzaamheid kan ontstaan in de Artisanale en Kleinschalige Goudmijnbouw (Artisanal and Small-scale Gold Mining - ASGM). Ongeveer 16 miljoen mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van deze kleinschalige mijnbouw. Goudwinning is op economisch vlak heel belangrijk voor de betrokken mensen, maar het heeft ook negatieve gevolgen voor  het milieu en op sociaal- en gezondheidsvlak. Om tot een duurzame transitie te komen, is het van groot belang om te begrijpen hoe actoren omgaan met de natuur, de politiek en de economie. Het project 'Exploring Transformations to Sustainability in Artisanal and Small-scale Gold Mining' heeft tot doel informatie en bewijsmateriaal over dit onderwerp te verzamelen. 

Het Gold Matter’s project

Het Gold Matters project, met CADS-onderzoekers Sabine Luning en Esther van de Camp, is 'Exploring Transformations to Sustainability in Artisanal and Small-scale Gold Mining'. Onderzoekers en kunstenaars van verschillende instituten en disciplines doen kwalitatief en emperisch onderzoek in Brazilië, Suriname, Frans Guyana, Ghana, Burkina Faso, Guinee Conakry en Oeganda.  Het is de bedoeling meer te weten te komen over de manier waarop actoren in de mijnbouw hun toekomst zien, waarbij kunstenaars voorstellingen van deze toekomsten voor anderen begeleiden. 

Bekijk de opgenomen webinar van de lancering van de tentoonstelling

Ter gelegenheid van de lancering van de virtuele tentoonstelling van de Gold Matter heeft het Nordic Africa Institute een webinar georganiseerd die hieronder terug te kijken is. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.