Universiteit Leiden

nl en

Jasmijn Rana in NRC over waarom een 'Instagramgezicht' problematisch is

In het artikel 'Dankzij Instagram hebben jonge vrouwen over de hele wereld hetzelfde gezicht' in het NRC van 4 november 2021 vertelt cultureel antropoloog Jasmijn Rana (Universiteit Docent bij CAOS) over wat volgens haar problematisch is aan het Instagramgezicht. Het artikel bespreekt het nieuwe mondiale schoonheidsideaal.

„Ik word ongemakkelijk van dit schoonheidsideaal”, zegt antropoloog Jasmijn Rana van de Universiteit Leiden. „Met zo’n uiterlijk straal je uit: ik kan overal vandaan komen. Maar eigenlijk is het alleen weggelegd voor mensen met een lichte of karamelkleurige huid. Wat ik ook problematisch vind: schoonheidsidealen uit bepaalde culturen worden pas gewaardeerd als ze worden overgenomen door rijke, witte vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan de grote billen van Kim Kardashian. Voorheen werd daar op neergekeken, als een schoonheidsideaal uit de zwarte cultuur. Toen Kardashian ermee kwam, was het ineens wel oké.” 

In het artikel worden de maakbare gezichten van verschillende sterren als Kim Kardashian en haar zussen, Yolanthe Cabau en Bella Hadid uitgelicht. Naast Rana komen eigenaren van schoonheidsklinieken, dermatologen en andere wetenschappers aan het woord, zoals Anne-Mette Hermans, die vanuit de Erasmus Universiteit onderzoek doet naar de normalisering van cosmetische ingrepen onder jongeren. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.