Universiteit Leiden

nl en

Platform Neurodiversiteit maakt zich sterk voor een inclusieve werkplek

Het nieuwe Platform Neurodiversiteit komt op voor medewerkers die bijvoorbeeld vanwege hun ADHD of autisme behoefte hebben aan betere werkomstandigheden. Stefan de Jong organiseert op 15 november de eerste onlinebijeenkomst en vertelt alvast over dit initiatief. Interesse? Meld je aan.

Wat doet het platform?

‘Ik ben binnen de universiteit een aanspreekpunt voor medewerkers die graag informatie of advies willen, omdat ze bijvoorbeeld een classificatie autisme of een andere vorm van neurodiversiteit hebben. Collega’s kunnen mailen naar ons nieuwe mailadres, ndp@bb.leidenuniv.nl. Regelmatig terugkerende input - zoals klachten over specifieke werkomstandigheden - koppel ik ook terug aan het Diversity Office, zodat die breed kunnen worden opgepakt. Voor studenten is er al het steunpunt Fenestra Disability Centre, maar zoiets was er nog niet voor medewerkers. Overigens is een classificatie als autisme zeker niet per se een handicap; het kan ook een kracht zijn, waardoor mensen bijvoorbeeld heel goed kunnen focussen. Maar ze kunnen wel extra gevoelig zijn voor zaken waar andere collega’s minder snel last van hebben.'

Kun je een voorbeeld noemen?

‘Laat ik mijzelf als voorbeeld geven. Ik heb een vorm van autisme en ik vond, toen we nog allemaal op kantoor werkten, mijn kamer niet prettig. Die voldeed officieel aan de Arboregels maar voor mij was de kamer te donker en de akoestiek slecht. Dat heb ik aangekaart en inmiddels is er betere verlichting en minder echo. En ja, dat is ook voor andere collega’s fijn.’

Wat gebeurt er op de onlinebijeenkomst op 15 november?

‘Allereerst leggen we meer uit over het nieuwe platform dat we oprichten en hoe we ons netwerk binnen de universiteit willen versterken. Idealiter is het de bedoeling dat elk faculteit uiteindelijk minstens één of meerdere medewerkers krijgt die intern een aanspreekpunt zijn voor collega’s op dit gebied. Daarnaast willen we vooral ervaringen delen: loop je zelf ook tegen iets aan en misschien heb je ideeën hoe het werk fijner en beter ingericht kan worden? De bijeenkomst en het platform zijn zeker ook interessant voor andere medewerkers die niet onder de doelgroep vallen, zoals leidinggevenden die advies willen hebben.’

Wat zou je willen zeggen tegen collega’s die misschien wat schroom hebben om de bijeenkomst te volgen?

‘Ik snap dat het voor sommigen een drempel kan zijn. Je hoeft niet te praten als je dat niet wilt en de aanmelding verloopt anoniem. Alleen luisteren mag natuurlijk ook en je kunt me ook alleen mailen als je niet kunt of liever nog even buiten zicht blijft voor de andere deelnemers.  Je bent in ieder geval altijd welkom om je verhaal te delen.’

Meld je aan voor de online bijeenkomst (alleen voor medewerkers van de Universiteit Leiden)
Datum: 15 november 10.00-11.00u

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.