Universiteit Leiden

nl en

'De jurist van vandaag ontkomt niet aan AI'

Artificiële intelligentie (AI) is overal en zal nooit meer verdwijnen. Steeds meer facetten van het dagelijks leven, van de wijze waarop wij nieuws tot ons nemen tot onze interacties met bedrijven en overheden, worden beïnvloed door een vorm van AI.

In een artikel, gepubliceerd in het juridisch vakblad Ars Aequi, schrijven Bart Custers, Francien Dechesne, Tycho de Graaf, Anne Meuwese en Iris Wuisman over deze onomkeerbare opmars van AI en hoe deze opmars het werk van juristen raakt. De auteurs, allen werkzaam aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, maken deel uit van het interdisciplinaire SAILS-programma rond artificiële intelligentie.

'Juristen kunnen in de uitvoering van hun werk op in ieder geval twee manieren geconfronteerd worden met deze technologie’, schrijven de wetenschappers. ‘Enerzijds kan AI geïntegreerd worden in hun eigen werkprocessen. Denk aan het gebruik van slimme zoekmachines, due diligence tools die ondersteuning bieden bij het analyseren van contractsbepalingen en correspondentie met tegenpartijen, het in kaart brengen van compliancerisico’s, de analyse van jurisprudentie en (online) conflictoplossing of het gebruik in gerechtelijke procedures of arbitrages.'

Anderzijds komt de hedendaagse jurist volgens de experts ook in aanraking met AI door de rechtsvragen die het gebruik daarvan in het maatschappelijk verkeer oproept. 'De bedrijfs- of overheidsjurist of advocaat wordt in toenemende mate gevraagd te adviseren over risico’s en onvoorziene effecten die worden gecreëerd door de implementatie van AI in operationele processen en te leveren producten en diensten. Hiervoor bestaat soms al wel, maar vaker (nog) geen regelgeving.'

Lees het hele artikel in Ars Aequi.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.