Universiteit Leiden

nl en

Michiel van Groesen in KIJK over de voormalige kolonie Arguin

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het koloniale verleden van Nederland, maar er blijven delen die nog redelijk onbekend zijn voor het grote publiek. Hoogleraar Maritieme Geschiedenis Michiel van Groesen vertelt in KIJK meer over Arguin: een van de kleinste voormalige Nederlandse koloniën.

Arguin is een eilandje voor de kust van het Afrikaanse Mauritanië. Het werd in 1633 door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veroverd met het oog op de handel in rubber en ivoor. Toen later bleek dat de handel in slaven lucratiever was, werd het eiland steeds minder interessant. Van Groesen stelt dat soldaten Arguin zagen als een 'ballingsoord: mede omdat het een kaal stukje land waarop alleen een fort te vinden was. De republiek raakte het eilandje kwijt aan de Fransen in 1678, maar heroverde het weer in de achttiende eeuw voor twee jaar. Arguin maakt tegenwoordig deel uit van het nationale park Banc d’Arguin, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat omdat het een belangrijk gebied voor vogels is.

Meer weten?

Het volledige artikel met Michiel van Groesen is te vinden in het tijdschrift KIJK, uitgave 2/2022. Een korte preview van dit artikel is te vinden op de website van KIJK.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.