Universiteit Leiden

nl en

Anne-Laura van Harmelen over de misstanden bij The Voice of Holland

Anne-Laura van Harmelen houdt zich bezig met met het brein in relatie tot de ontwikkeling van grensoverschrijdend gedrag en het voorkomen en behandelen daarvan. In tijdschrift 'de Psycholoog', een uitgave van het Nederlands Instituut van Psychologen reageert zij in de blogpost op de misstanden bij The Voice of Holland.

Als hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht levert Anne-Laura van Harmelen een gefundeerde bijdrage aan het wetenschappelijke en maatschappelijke debat over vraagstukken op het gebied van en de relatie tussen brein en veiligheid. Ze draagt bij aan kennis en inzichten over het samenspel van sociale determinanten - denk aan gezin van herkomst, invloed van leeftijdgenoten, - neurobiologische processen en verschillende aspecten van de forensische zorg, zoals diagnostiek, preventie en behandeling bij grensoverschrijdend gedrag. 

Lees meer over Anne-Laura van Harmelen ››

Podcast ‘Resilience – a complexity science approach’

In deze podcast vertelt Anne-Laura Van Harmelen over haar benoeming tot hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht, het werk van de Risk and Resilience Group en haar werk aan het HOPES-project en de RAISE-studie.

Luister de podcast 'Resilience – a complexity science approach’ Professor Anne-Laura Van Harmelen - ‘In Conversation’ (24 september 2020)

Interview met Anne-Laura van Harmelen voor de Nederlandstalige Vereniging van Psychotrauma

“Om zo goed mogelijk te functioneren in tijden van stress en er met zijn allen straks weer boven op te komen, is juist sociale steun belangrijk. Met collega’s, vrienden en familie (online) praten over stress, over je zorgen of als afleiding daarvan, kan veerkracht verhogen in tijden van stress en afstand”, zegt Anne-Laura van Harmelen. Zij leidt het Risk & Resilience Lab in Cambridge waar ze onder meer psychische veerkracht na jeugdtrauma bestuderen. “De weg naar veerkracht en herstel van jeugdtrauma is complex en verdient onderzoek waarmee die complexiteit in kaart kan worden gebracht.” In haar recente artikel in BMC Medicine breekt Anne-Laura een lans voor het bestuderen van veerkracht als dynamisch complex model, waarbij interdisciplinaire samenwerking essentieel is: “Je kan niet in je eentje het grote systeem bestuderen.” Acht vragen aan deze wetenschapper.

Lees het NtVP-interview 'Veerkracht na jeugdtrauma- Wat maakt dat iemand opkrabbelt en hoe werkt weerbaarheid?' (15 april 2020)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.