Universiteit Leiden

nl en

Hendrik wil jongeren in het dorp een stem geven: ‘Juist in een kleine gemeente zie je wat je kan veranderen’

Van collegebank tot raadszetel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 stellen we FGGA-studenten en alumni die in hun gemeente op de kandidatenlijst staan, aan je voor. Welke ambities hebben ze? Wat heeft hun studie aan hun politieke werk bijgedragen en waar zien ze zichzelf over vijf jaar?

Deel 3: Hendrik van Hout (21), nummer 14 op de lijst voor het CDA in de gemeente Gemert Bakel. Afgestudeerd: LUC richting World Politics en Minor Bestuurskunde. Werk: Projectmedewerker bij de afdeling Onderwijs en Onderzoek FGGA.

Waarom ben je politiek actief?

‘Ik heb goede herinneringen aan Bakel, het dorp waar ik ben opgegroeid. Het is een prachtig dorp! Vanuit het idee dat je samen in een gemeenschap leeft en hier ook aan bij moet dragen, vind ik het belangrijk om politiek actief te zijn.’

Is dit je eerste ervaring met de gemeenteraadsverkiezingen?

‘Vier jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij de lokale partij. Ik vond politiek altijd al interessant, maar ik merkte dat ik het ook erg leuk vond om echt binnen de partij actief te zijn. Kort hierna heb ik meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben toen niet gekozen, maar toen ik deze zomer gebeld werd dat er een vervanger nodig was, heb ik ja gezegd. Juist in een kleine gemeente zoals Gemert Bakel zie je wat je kan veranderen. Onze gemeente heeft 23 raadsleden, waardoor je als individu meer invloed kan uitoefenen dan in een grote stad. Ik mocht mij de afgelopen maanden bezighouden met de onderwerpen jongeren en burgerparticipatie.’

Wat heb je vanuit je studie meegenomen in je politieke werk?

‘Bij World Politics kijk je naar wereldpolitiek vanuit verschillende invalshoeken. De gemeente Gemert Bakel is natuurlijk een andere schaal dan dat we tijdens mijn studie bespraken. Maar de skills die ik heb geleerd zoals het woord nemen en discussiëren met respect voor de mening van anderen, zijn van grote waarde geweest in mijn werk bij de gemeenteraad. Tijdens mijn minor Bestuurskunde heb ik vooral veel bruikbare inhoudelijke kennis opgedaan.’

Heeft wonen en studeren in Den Haag invloed gehad op je politieke ambities?

‘Het is enorm inspirerend om in Den Haag te wonen en te studeren. Alleen al dat je langs alle ministeries loopt onderweg naar Wijnhaven. Ook heb ik hier stage gelopen bij de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, waar ik veel over de gemeenteraad geleerd heb.’

Zou je je studie aanbevelen aan studenten die de politiek in willen?

‘Mijn korte ervaring met Bestuurskunde is dat deze studie inhoudelijk goed aansluit. Maar ik ben erg blij dat ik voor LUC heb gekozen. Kennis opdoen kan altijd, maar de vaardigheden ontwikkelen en leren van een internationale gemeenschap niet.’

Wat heb je de afgelopen maanden geleerd van zitting nemen in de raad?

‘Ik heb vooral erg veel bewondering gekregen voor het werk dat raadsleden doen. Er wordt soms laatdunkend over gedaan. Maar het zijn vaak goede, kundige/capabele mensen die naast hun baan alles doen om zich in te zetten voor hun gemeente. Er mag wat mij betreft meer focus zijn op het harde werken van lokale politici, in plaats van aandacht voor wat er allemaal niet goed zou gaat.’

Je staat op de lijst, maar je wilt geen zitting nemen in de raad, hoe komt dit?

‘Ik sta op de lijst omdat ik mijn steun aan de partij wil betuigen, maar ik kom na de verkiezingen niet terug als raadslid. Studeren is op dit moment voor mij de belangrijkste prioriteit en ik wil volgend jaar een master in het buitenland gaan doen om mezelf verder te ontwikkelen. Als ik ooit nog een paar jaar van het studentenleven wil genieten, dan moet ik dat nu doen. Binnen de partij is hier alle begrip voor.’

Heb je een voorbeeld of inspiratiebron binnen de politiek?

‘Harrie Verkampen is zeker een inspiratiebron voor mij. Hij is bijna 50 jaar politiek actief geweest binnen de gemeente. Het was een boerenzoon die zich altijd heeft ingezet om het leven van mensen te verbeteren. Hij stond erg dicht bij de mensen, maar was ook een hele goede bestuurder die bewust in de lokale politiek bleef. Verkampen is een lokale beroemdheid en er is ook onlangs een biografie (Kumt goewd) van hem verschenen, echt de moeite waard om te lezen.’

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

‘Oef, dat is lastig. Wellicht woon ik dan in de buurt van Den Haag, waar ik parttime studeer en parttime werk bij een ministerie. Of misschien woon ik dan wel weer in Bakel en ben ik weer lokaal politiek actief. Fotografie spreekt mij ook erg aan. Misschien werk ik dan wel als curator in een fotomuseum. Ik probeer een open blik te houden!’

Tekst: Judith van Doorn

Foto's: privé-collectie Hendrik van Hout

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.