Universiteit Leiden

nl en

Daan is campagneleider: 'We zijn echt de schakel tussen de lokale politiek en de buurtbewoners'

Van collegebank tot raadszetel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 stellen we FGGA-studenten en alumni die in hun gemeente op de kandidatenlijst staan, aan je voor. Welke ambities hebben ze? Wat heeft hun studie aan hun politieke werk bijgedragen en waar zien ze zichzelf over vijf jaar?

Deel 8: Daan Cornelissen (22), nummer 9 op de lijst en campagneleider in de gemeente Alphen aan den Rijn. Studie: Master Management van de Publieke Sector

Waarom ben je politiek actief?

‘Dat gaat al wel even terug. Op mijn zestiende werd ik lid van GroenLinks, omdat ik voor die paar euro per maand dat het kost wel een goed doel wil steunen. Een goed doel waarvan ik denk dat de samenleving een beetje beter wordt. Toen heb ik er eigenlijk heel lang niets mee gedaan, tot er een jongerenavond werd georganiseerd door GroenLinks in Alphen aan den Rijn. Toen dacht ik, daar wil ik wel eens kijken. Dat was leuk en beviel goed. Ze zochten toen nog mensen voor het media en campagneteam. Dat ben ik gaan doen.’

Waarom ben je Bestuurskunde gaan studeren?

‘Ik volgde op de middelbare school altijd heel erg het nieuws en dat integreerde me. Ik wilde gewoon weten, hoe werkt dat en hoe zit dat? Het trekt me heel erg. Het zit gewoon heel erg in mijn aard dat ik het interessant en leuk vind.'

Daan Cornelissen

Zijn er zaken van je studie die je meeneemt in je politieke werk?

‘Voor mij is er bij bestuurskunde niet één ding waarvan ik denk, dat heb ik geleerd. Voor mij is de studie bestuurskunde een gevoel krijgen en een context schetsen waarbinnen besluitvorming plaatsvindt, waarbinnen de samenleving gevormd wordt. Dat begrip is ontzettend belangrijk in wat ik nu doe.'

Wat is de rol van de stad Den Haag als politiek hart en bestuurlijk centrum van Nederland geweest op jouw keuze om ook in de politiek te gaan?

'Die is best wel groot, omdat je in Den Haag toch echt in dat politieke hart zit. Ook voor ik bestuurskunde studeerde vond ik het leuk om af en toe naar een debat te gaan in de Tweede Kamer. Het is een hele leuke stad waar ik een heel goed gevoel bij had en dat is ook de reden dat ik ervoor heb gekozen om in Den Haag bestuurskunde te studeren.'

Zou je jouw studie aanbevelen voor studenten die ook de politiek in willen?

'Ja, maar ik zou iedereen aan willen moedigen; iedereen kan de politiek in. Mensen met alle achtergronden zijn nuttig in de politiek, want politiek gaat over vertegenwoordiging en daar is iedereen voor nodig.'

Wat doe je precies als campagneleider van GroenLinks in jouw gemeente?

‘Ik ben als campagneleider verantwoordelijk voor de campagne van GroenLinks in mijn gemeente. Ik stuur een man of 6 aan en dat is mijn campagneteam. Daarmee regelen we heel de campagne. Dat gaat van het maken van sociale media advertenties tot aan posters plakken. We verspreiden ook flyers. Daarnaast is bij ons de belangrijkste campagneactiviteit het huis-aan-huizen. Wij bellen bij huizen aan en vragen mensen hoe het is om daar te wonen en proberen zo de politiek bij de mensen te brengen. Niet zo zeer om te zeggen ‘stem op GroenLinks’, maar echt om bij hen te vragen wat zij van politiek vinden en wat er bij hen in de buurt nou beter zou kunnen. Zo zijn wij als ‘buurtcampaigners’ echt de schakel tussen de lokale politiek en de buurtbewoners. Ook ben ik de schakel tussen het landelijk bureau van de partij en de lokale afdeling.’

Wat is jouw ambitie als campagneleider?

'Mijn grootste ambitie is in ieder geval met GroenLinks hetzelfde aantal zetels behouden als dat we in 2018 hebben gehaald.'

Wat zou je studenten aanraden om te doen als ze ook politiek actief willen worden?

'Ga naar de website van een partij die je aanspreekt. Schrijf ze gewoon aan, dat is een super laagdrempelige stap. Dan neemt er vanzelf iemand contact met je op. Je kunt ook altijd nog kiezen om voor de jongerenvereniging te gaan.  Bij een jongerenvereniging ben je vooral met gelijkgestemden en zijn er ook vaker niet-politiek gerelateerde activiteiten.

Heb je een voorbeeld of een inspiratiebron in de politiek?

'Ik heb niet echt één inspiratiebron. Ik kijk heel erg naar de vaardigheden, hoe pakt iemand een debat aan? Hoe verdedigt iemand zijn wetsvoorstel? Dat zijn zaken waar ik op let.'

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Nog steeds in de gemeentepolitiek of heb je andere ambities?

‘Ik heb niet perse ambities, behalve dat ik elke dag beter wil zijn dan gisteren. Ik kijk niet heel ver vooruit. Wel ga ik volgend jaar in Brussel studeren, misschien blijf ik daar wel en wil ik iets voor de Europese Unie of NAVO doen. Maar misschien ga ik ook wel weer naar Nederland en in Den Haag wonen en werken bij een organisatie. Ik weet niet of in de politiek blijf. Ik weet niet of ik daar op mijn plek ben, omdat ik het wel erg veel modder gooien vind. Ook is er vaak een herhaling van zetten en dat vind ik niet zo boeiend. Ik vind het twee keer leuk om mijn standpunt te vertellen, maar daarna vind ik het ook wel goed. Daarna wil ik gewoon een goed gesprek met iemand die ook bereid is om water bij de wijn te doen zodat we samen mooie dingen kunnen doen. Ik denk dat ik het liefst ergens tussen politiek, bestuur en het bedrijfsleven terecht zou komen om vanuit daar bij te dragen aan een betere samenleving.'

Tekst: Hanna Buijnsters

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.