Universiteit Leiden

nl en

De dag van het placebo-effect met Team Andrea Evers

Alleen al jouw verwachting dat een medicijn werkt of een dokter betrouwbaar is, kan er voor zorgen dat je klachten afnemen. Dat is het placebo-effect. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers organiseert met haar placebo-team een dag voor iedereen die meer wil weten over het effect van woorden en verwachtingen. VR-bril uitproberen? Ook daarvoor kom je naar het Vijf Meiplein op maandagmiddag 4 april tussen 15.00 en 18.00 uur.

Liesbeth van Vliet met VR-bril naast Andrea Evers met tablet

Bij het woord placebo wordt al snel aan de welbekende suikerpil gedacht, maar het placebo-effect is veel meer dan dat. Het is de kus op je knie van je moeder nadat je gevallen bent, de witte doktersjas die zorgt voor jouw vertrouwen in een zorgverlener, maar ook jouw positieve ervaring met paracetamol, die de pijn al doet verminderen zodra je het pilletje ziet.

Nocebo-effect

Het placebo-effect heeft ook een negatief broertje namelijk: het nocebo-effect. Een voorbeeld  van een nocebo-effect is het krijgen van hoofdpijn direct na het lezen van de bijsluiter van een medicijn. Doordat je na het lezen van een bijsluiter meer gefocust bent op mogelijke bijwerkingen, neemt de kans toe dat je deze bijwerkingen ook daadwerkelijk gaat ervaren. 

Communicatietraining met VR-bril

De groep van Andrea Evers onderzoekt hoe placebo- en nocebo-effecten werken en hoe ze ingezet kunnen worden om gezondheid van mensen te verbeteren. Samen met haar team ontwikkelt ze momenteel een Virtual Reality-training voor zorgverleners. Hierin leren ze zorgverleners hoe ze het beste communiceren met patiënten om placebo-effecten te vergroten en nocebo-effecten te verminderen.

Maandag 4 april: Programma 

08.00 - 09.00: Radio Weetlust

Luister live naar Andrea Evers over placebo- en nocebo-effecten

15.00 - 18.00: Vijf Meiplein Leiden

Kom naar de Dag van het Placebo-effect en probeer een VR-bril

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.