Universiteit Leiden

nl en

Eric De Brabandere: 'Oekraïne én Rusland hebben belang bij een staakt-het-vuren'

Vorige week zaten Rusland en Oekraïne voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog om de tafel. De gesprekken vonden plaats in Belarus.

Eric De Brabandere

Het is een goede zaak als er gesproken wordt tussen strijdende partijen, zegt hoogleraar International Dispute Settlement Eric De Brabandere bij VRT Nieuws. 'Het conflict verloopt niet zoals was voorzien, voornamelijk aan de Russische kant. Op de korte termijn moet er een staakt-het-vuren komen, maar de vraag is of er ook op de lange termijn een oplossing kan komen.'

Het is vaak een goed teken als de onderhandelingen lang duren, zegt de Brabandere. 'Korte onderhandelingen duiden vaak op het uitblijven van een oplossing. Maar het onderhandelen en terugkoppelen aan de presidenten is op zichzelf al een langdurig proces.'

Het beste scenario is volgens de hoogleraar een gevechtspauze. 'Er is een oorlog gaande maar er is ook een breder conflict, namelijk de reden waarom Rusland Oekraïne binnen is gevallen. Beide partijen hebben nu belang bij een staakt-het-vuren. Oekraïne wacht op wapenleveringen en Rusland heeft tijd nodig om na te denken over de strategie, omdat de oorlog niet verloopt zoals gepland.'

Bekijk het hele gesprek bij VRT Nieuws.

Het gesprek van Eric De Brabandere met VRT Nieuws vond plaats op maandag 28 februari 2022. Inmiddels is duidelijk dat de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Belarus geen concrete toezeggingen hebben opgeleverd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.