Universiteit Leiden

nl en

Van kluis naar kussen: vrouwen in de fotografie

In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). In deze aflevering staan ter gelegenheid van internationale vrouwendag -8 maart- vrouwen in de fotografie centraal. Aan de hand van enkele bijzondere foto’s gaat hoofdconservator Garrelt Verhoeven in gesprek met Maartje van den Heuvel, conservator Fotografie, Dagmar van Weeghel, fotograaf en initiatiefnemer van de Tinne-tentoonstelling, Delphine Bedel, kunstenaar, onderzoeker, docent, schrijver en publicist en Fiepke van Niel, student Film & Photographic Studies. Centraal staan de inhoud van de collectie en het gebruik ervan in onderzoek, onderwijs en tentoonstellingen. En natuurlijk worden er foto’s van vrouwen en foto’s gemaakt door vrouwen getoond: van kluis naar kussen!

Oudste museale fotocollectie

De fotocollectie van de Universiteit Leiden heeft in het nationale erfgoedlandschap een bijzondere positie. Het is de oudste museale fotocollectie van Nederland. In 1953 werd ze gestart met als doel de technische en artistieke ontwikkeling van het medium fotografie vast te leggen. Hierin verschilde zij van de documentaire fotocollecties die tot dan toe bij archiefinstellingen bestonden. In de decennia na de oprichting werden oudere verzamelingen toegevoegd, die soms zelfs uit het begin van de twintigste eeuw stamden. Het resulteerde in een voor Nederland unieke organisch gevormde fotocollectie. Doordat er ook nu nog altijd actief wordt aangekocht en ook veel schenkingen aan de collectie worden aangeboden, is de geschiedenis van de fotografie vanaf de uitvinding in 1839 tot nu in beeld.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Camera’s, studio- en doka-toebehoren

Daarnaast omvat zij als enige fotocollectie in Nederland ook camera’s, studio- en doka-toebehoren uit de dagen van de uitvinding van de fotografie tot nu. Deze omvangrijke collectie fotografica weerspiegelt de technische ontwikkeling van het fotografische medium. De Leidse fotocollectie is in Nederland dan ook de fotocollectie bij uitstek waar verleden en heden van de fotografie, in alle technische en artistieke verschijningsvormen, kan worden bestudeerd. Samen met de gespecialiseerde bibliotheek en het onderwijs dat aan de hand van de collectie wordt gegeven, vormt de fotocollectie een Nederlands kenniscentrum voor theorie en geschiedenis van de fotografie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.