Universiteit Leiden

nl en

BEAT-COVID-team ontdekt antilichamen met suikerlaagje die ziekteverloop voorspellen

Aan het begin van de COVID-19-pandemie ontdekten onderzoekers van 15 afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat ze meer voor patiënten konden doen als ze hun krachten bundelden. Op deze manier doet de BEAT-COVID groep in hoog tempo kennis op over COVID-19, de rol van het immuunsysteem en – recent – de voorspelbaarheid van het ziektebeloop.

Onze antilichamen – cruciaal in de strijd tegen het SARS-CoV-2 virus – zijn omhuld met suikers. Afhankelijk van hoe ze bedekt zijn, kunnen suikers de manier veranderen waarop antilichamen zich gedragen. Op basis van onze studie, die 159 in het ziekenhuis opgenomen personen omvatte (die licht en ernstig ziek waren en die na hun ontslag uit het ziekenhuis vervolgcontroles kregen), hebben we ontdekt dat specifieke bekledingspatronen kunnen worden waargenomen tijdens de vroege stadia van de infectie, en deze weerspiegelen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen, legt Tamas Pongracz, promovendus aan het Centrum voor Proteomics en Metabolomics (CPM) van het LUMC, uit. De bevindingen van de BEAT-COVID onderzoeksgroep zijn gepubliceerd in eBioMedicine, als onderdeel van de The Lancet Discovery Science. 

In de kliniek 

Dit is geweldig nieuws vanuit klinisch perspectief, zegt Anna Roukens, internist-infectioloog bij de afdeling Infectieziekten van het LUMC. Volgens Roukens bestaan er grote verschillen tussen patiënten die worden opgenomen op een algemene verpleegafdeling of op de intensive care (IC): daarom moeten we uitzoeken wie in het ziekenhuis moeten blijven en wie veilig ontslagen kunnen worden om thuis uit te zieken. Gedurende de hele pandemie heeft het bepalen welke mensen een groter risico lopen op verslechtering echter voor grote uitdagingen gezorgd. We hebben talloze keren gezien dat jonge mensen die aanvankelijk fit leken plotseling op de IC belandden. Maar nu weten we dat bepaalde suikers en bekledingspatronen werken als een marker die ons kan helpen om de ernst van COVID-19 te voorspellen en veiliger beslissingen over ziekenhuisopname te nemen

Van patronen naar functies 

Ondanks onze nieuwe inzichten over hoe deze antilichamen eruit zien bij opgenomen patiënten met verschillende mate van ziek zijn, weten we nog steeds niet zeker wat ze eigenlijk doen tijdens het verloop van COVID-19. De studie wijst bijvoorbeeld op een verband tussen suikerbekledingspatronen en ontsteking, maar er moet nog worden onderzocht hoe ze bijdragen aan ziektemechanismen, merkt Pongracz op. Om dit aan te pakken, is de volgende stap van de onderzoeker het onderzoeken van de antilichaamfunctie aan het Wistar-instituut in Philadelphia. Zodra we dat hebben uitgezocht, kunnen we kijken of we de hevigheid van COVID-19 bij patiënten kunnen aanpakken met medische ingrepen, sluit Roukens af.  

Wil je meer weten over BEAT-COVID? Bekijk dan de PEP-talk van Anna Roukens op YouTube.

Foto - Van links naar rechts: Sesmu Arbous (Intensive care), Cornelis Hokke (Parasitologie), Jutte de Vries (Medische Microbiologie), Manfred Wuhrer (CPM), Simone Joosten (Infectieziekten), Anna Roukens (Intensive care) en Tamas Pongracz (CPM).

Onderzoekers van het LUMC strijden op meerdere fronten tegelijk tegen het coronavirus. Het project BEAT-COVID is een van de onderzoeken waaraan de donateurs van #wakeuptocorona hebben bijgedragen. Meer weten over deze crowdfundingsactie of doneren? Bezoek dan de website van het Leids Universiteits Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.