Universiteit Leiden

nl en

Praemium Erasmianum Dissertation Award 2022 voor Alex West

De dissertatie van Alex West, "Bujangga Manik or, Java in the Fifteenth Century: An Edition and Study of Oxford, Bodleian Library, MS jav. b. 3. (R)" (Leiden, 2021), is bekroond met een van de vijf prestigieuze Praemium Erasmianum Dissertation Awards 2022.

Prijswinnende dissertatie

Alex’ dissertatie (begeleid door Prof.dr. Ben Arps en Dr. Aone van Engelenhoven) buigt zich over een uniek Oud-Soendanees handschrift, geschreven op lontar bladen, dat deel uitmaakt van de collecties van de Bodleian Library in Oxford. Alles aan de tekst die erin bewaard is is uniek: de tekst dateert uit de tijd net voor de islamisering van west Java, voor de komst van Europese koloniale bezetters en voor de ontdekking van de Nieuwe Wereld. De tekst werpt daarom licht op de geschiedenis van Java en Indonesië als geheel aan de vooravond van dramatische culturele, politieke, economische en religieuze veranderingen. De dissertatie biedt een nieuwe editie van de tekst met een grondige filologische en materiële studie van het handschrift. Het Oud-Soendanese gedicht vertelt het verhaal van de reis van een fictieve edele uit Pakuan, de hoofdstad van het koninkrijk Soenda, over Java en Bali. Een deel van het verhaal richt zich op idealen van adel, ascese en spirituele groei, maar omdat het een reisverhaal is bevat het gedicht uitvoerige en unieke informatie over materiële cultuur en over pre-koloniaal Zuid-Oost-Azië: plaatsen, mensen, volkeren, scheepsbouw en navigatie, planten en dieren, specerijen en textiel, soorten hout en schors, wapens, geurstoffen, muziekinstrumenten en spiegels. In deze realia vertoont zich een wereld van verbinding en uitwisseling over enorme afstanden in geheel Azië.

De prijsuitreiking vindt plaats op 7 juni 2022 van 16.00 tot 17.00 uur in het Trippenhuis, de zetel van de KNAW. De LIAS gemeenschap is bijzonder trots op Alex’ prestatie en enorm verguld met het feit dat zijn werk erkenning heeft gekregen in de vorm van deze bekroning.

Zie de website van Praemium Erasmianum voor meer informatie.

Afbeelding boven: Folio 24R van het Oud-Soendanese manuscript bestudeerd door Dr Alex West. Bron: Oxford, Bodleian Library MS. Jav. b. 3 (R): https://digital.bodleian.ox.ac.uk/objects/ad204470-7490-4316-a015-1063f1513523/ (onder licentie CC-BY-NC 4.0. Afbeelding is herschaald en bijgesneden).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.