Universiteit Leiden

nl en

Stemmen van Afrika lanceert verhalenwedstrijd

Wie schrijft het beste Afrikaanse dierenverhaal? Het platform Stemmen van Afrika organiseert de komende weken een schrijfwedstrijd, naar een idee van hoogleraar Maarten Mous en universitair hoofddocent Jenneke van der Wal.

‘We willen graag meer bekendheid creëren voor Afrikaanse (dieren)verhalen’, vertelt Sandra Bleeker, jurylid bij de wedstrijd. Op het continent bestaat namelijk een lange traditie van verhalen over dieren die verdacht veel weg hebben van mensen. Vaak eindigen ze met een wijze les of verklaren ze iets uit het leven van alle dag, bijvoorbeeld waarom de hyena lelijk is.

Leuke uitdaging

De organisatoren hopen dat deelnemers door de wedstrijd in aanraking komen met deze Afrikaanse dierenverhalen, waarvan voorbeelden te vinden zijn op stemmenvanafrika.nl. ‘Daarnaast vinden we het leuk om mensen te inspireren om zelf verhalen te vertellen of te schrijven’, vertelt Bleeker. De wedstrijd is daarom bewust laagdrempelig van opzet. ‘Iedereen mag meedoen, alleen of in een team van geïnteresseerden. Het maakt niet uit of je kennis hebt van het Afrikaanse continent of niet. Het gaat er vooral om dat je jezelf uitdaagt en plezier hebt.’

Voor wie het desondanks lastig vindt om te beginnen, heeft Bleeker een tip: ‘Ik denk dat het goed is als je van achter naar voren werkt: welk spektakel of feit wil je verklaren, of welke fantasie heb je bedacht? Dan kun je daarna kijken welke dieren erbij horen en welke karakters jij denkt dat deze dieren hebben. Je kunt dan snel zien hoe je verhaal moet lopen om logisch te worden. Daarnaast kan het helpen om de andere verhalen alvast te lezen.’

Voorwaarden

De verhalen kunnen tot 15 juni worden ingezonden. Meer informatie over de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen, is te vinden op www.stemmenvanafrika.nl. De winnaar krijgt op 4 juli bericht. Het winnende verhaal wordt gepubliceerd op www.stemmenvanafrika.nl. De winnaar ontvangt drie speciaal voor het winnende verhaal vervaardigde Tingatinga-schilderijtjes.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.