Universiteit Leiden

nl en

Kritieke materialen, energietransitie en geopolitiek in LDE white paper

De Europese Unie heeft met de Green Deal ambitieuze en broodnodige klimaatdoelen geformuleerd. Maar de huidige geopolitieke spanningen en de energiecrisis maken de uitvoering ervan ingewikkeld. Zeven wetenschappers van de alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE) schreven daarom een white paper dat moet helpen bij het vinden van oplossingen.

In de paper Critical materials, green energy and geopolitics: a complex mix wordt uitleg gegeven over de energietransitie, een overgang van fossiele brandstoffen naar metalen zoals ijzer, koper, lithium en de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van de benodigde windturbines, zonnepanelen, elektrolytische cellen, batterijen. Dat maakt deze metalen tot kritieke materialen voor het slagen van de energietransitie, waarbij Nederland, en de EU in het algemeen, op dit moment vrijwel geheel afhankelijk is van aanvoer vanuit andere landen. 

Input Centrum voor Milieuwetenschappen

Aan de white paper  schreven ook twee wetenschappers van de Universiteit Leiden mee: Rene Kleijn en Ester van der Voet, beiden werkzaam bij het Centrum voor Milieuwetenschappen. Kleijn nam zelfs het initiatief voor de paper en vroeg wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden hun visie te delen. Kleijn: 'We gaan in op de vraag hoe we er op dit moment als Nederland en EU voor staan wat betreft de benodigde kritieke materialen én hoe we tot een sterke en onafhankelijke basis voor de energietransitie kunnen komen.'

Van der Voet gaf vooral input op het gebied van urban mining het terugwinnen van materialen uit onze eigen maatschappij. 'Het energienetwerk van een land bevat heel veel staal, koper en aluminium dat we kunnen hergebruiken zodra de kabels en pijpleidingen worden vervangen. Zo hoeven we niet telkens nieuwe grondstoffen te delven. Het zal ook veel energie besparen omdat bij mijnbouw grote machines enorme hoeveelheden gesteente afgraven voor – verhoudingsgewijs – een klein beetje metaal.'

 

Kijk voor het volledige white paper op de site van Leiden-Delft-Erasmus Universities. Daar zijn ook de interviews te lezen met Rene Kleijn en Ester van der Voet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.