Universiteit Leiden

nl en

ESOF-sessie over vaccins: ‘Infectieziekten houden zich niet aan grenzen’

Hoe kan Europa het voortouw nemen bij de ontwikkeling van vaccins die snel en wereldwijd beschikbaar zijn? Over deze prangende vraag organiseert hoogleraar Vaccinologie Meta Roestenberg op 14 juli een panelsessie op het Euroscience Open Forum in Leiden.

‘Het probleem is dat er niet veel investeerders geïnteresseerd zijn om voor armoedegerelateerde ziektes vaccins te ontwikkelen.'

Wat is de insteek van de sessie? 

‘De sessie gaat over hoe we vaccins kunnen ontwikkelen die iedereen bereiken en wat daarbij de rolverdeling is. Farmaceuten maken vaccins en landen kopen deze in, maar dat gaat lang niet altijd goed. Kijk maar naar de covidpandemie. We zien dat de vaccinatiegraad erg achter loopt in de landen met lage inkomens. Ook zien we in deze landen diverse armoedegerelateerde ziektes waar nog geen of onvoldoende vaccins tegen zijn, bijvoorbeeld tegen malaria en wormziekten zoals bilharzia.' 

Hoe komt dat? 

‘Het probleem is dat er niet veel investeerders geïnteresseerd zijn om voor armoedegerelateerde ziektes vaccins te ontwikkelen. Ter vergelijking: wereldwijd zijn er ongeveer vier vaccins in ontwikkeling tegen bilharzia, een dozijn tegen malaria en meer dan tweehonderd tegen covid. Er zijn dus gigantische verschillen in die investeringen. Wat ook meespeelt is dat het lastiger is om vaccins tegen parasieten te maken. Voor malaria is er nu eindelijk wel een vaccin dat uitgerold gaat worden in Sub-Sahara-Afrika dankzij de intense samenwerking tussen publieke en private partners. De sprekers die ik heb uitgenodigd vertegenwoordigen zowel de farmacie, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de academische onderzoekskant.’  

Het EuroScience Open Forum is het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa. De 10e editie ervan vindt van 13 tot en met 16 juli 2022 plaats in Leiden. ESOF2022 gaat over zeven thema's: Sustainable environment, Cultural Identities and Societal Transformation, Space for science, Healthy societies, Freedom and responsibility of science, Science and Business en Sustainable Academic Careers. De sessie van Meta Roestenberg, Vaccine development in Europe: fast and for all is op donderdag 14 juli van 15.45 tot 17.00u in het Kamerlingh Onnes Gebouw

Wat zijn de belangrijkste discussiepunten?

‘De discussie zal gaan over wat er wel en niet goed ging bij de ontwikkeling van dit malariavaccin en hoe we ervoor zorgen dat dit soort vaccins ontwikkeld blijven worden. Rino Rappuoli is hoofd Research & Development bij farmaceut GlaxoSmithKline dat het malariavaccin ontwikkelde. De tweede spreker is werkzaam bij het malariaprogramma van de WHO en betrokken bij de implementatie van het vaccin in het veld. Benjamin Pets van CureVac neemt ook deel aan de paneldiscussie en hij zal vertellen wat mRNA-technologie kan betekenen voor het snel en goedkoop produceren van vaccins. Ramon Arens van het LUMC gaat in op de ontwikkeling van vaccins tegen kanker en infectieziekten.’ 

Wie wil u bereiken met deze discussie op ESOF? 

‘Ik hoop dat zowel vakgenoten als andere onderzoekers naar onze sessie komen, want we hebben veel verschillende disciplines nodig. Het is een breed maatschappelijk probleem dat geagendeerd moet worden. Als sommige ziektes in Afrika of Zuidoost-Azië niet onder controle zijn, kunnen ze in de rest van de wereld en dus ook in Nederland een probleem worden. Infectieziekten houden zich niet aan grenzen en je kunt dus niet zeggen dat het een probleem is van andere landen. Het gaat ook om solidariteit. We moeten het ons aantrekken als er meer dan een half miljoen kinderen doodgaan aan een infectieziekte in Afrika.’ 

Meld je aan voor ESOF

Registreer nu

Tekst: Linda van Putten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.