Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe master over transfusiegeneeskunde en celtherapieën

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden starten vanaf 20 oktober 2022 met de nieuwe tweejarige master Transfusion Medicine and Cellular and Tissue Therapies. De opleiding is volledig online en parttime te volgen door (internationale) studenten en professionals.

In deze master delen hoogleraren en andere experts de meest actuele kennis op het gebied van transfusiegeneeskunde en cel- en weefseltherapieën. Het vakgebied van de transfusiegeneeskunde is de afgelopen decennia flink gegroeid. Het beslaat het gehele traject van ontwikkeling tot toediening van bloedproducten, zoals bloedtransfusies maar ook celtherapieën. Vakken die in deze master worden gegeven zijn onder andere: Blood Transfusion, Immunohematology en Project Management in a Blood and Tissue Bank.

Gezamenlijke master met universiteit in Barcelona

Bijzonder is dat deze master samen met de Autonome Universiteit van Barcelona (AUB) wordt aangeboden. De Spaanse versie van de master bestaat al langer en is geaccrediteerd sinds 2014. Specialisten van het LUMC en de AUB werken al tien jaar samen binnen deze internationale opleiding. Dankzij de intensieve kennisindeling tussen Leiden en Barcelona hebben de twee instellingen een programma opgezet dat nergens anders op deze manier wordt aangeboden. 

Diverse doelgroepen master

De masteropleiding wordt volledig online aangeboden in het Engels of Spaans en is parttime te volgen door professionals en (internationale) studenten met een bachelor diploma Geneeskunde, Farmacie, Biomedische wetenschappen en Biologie. Ook verpleegkundigen kunnen de master volgens als zij ten minste vier jaar ervaring hebben binnen de transfusiegeneeskunde. Deelnemers van de master kunnen in de toekomst een leidende rol gaan spelen binnen de transfusiegeneeskunde. Zo doen ze kennis en vaardigheden op waarmee ze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van transfusies en celtherapieën kunnen analyseren en implementeren in de praktijk.

Pionier in de regeneratieve geneeskunde

Ondanks veel innovatieve ontwikkelingen, zijn er ook nieuwe uitdagingen ontstaan. Veel medische en andere vergelijkbare opleidingen benaderen het vakgebied verschillend, waardoor de kennis binnen het vakgebied gefragmenteerd raakt. Het LUMC heeft een rijke geschiedenis op het gebied van transfusie- en transplantatie-immunologie en wordt gezien als een van de voorlopers op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Zo werken LUMC-onderzoekers al jaren aan diverse soorten cel- en gentherapieën. 

Lees meer over deze nieuwe joint-master Transfusion Medicine and Cellular and Tissue Therapies. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.