Universiteit Leiden

nl en

Podcast: Caspar Reuvens, de eerste archeoloog

Caspar Reuvens bekleedde als allereerste hoogleraar ter wereld een leerstoel in de archeologie. Ruurd Halbertsma treedt als conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden in zijn voetsporen, en vertelt over zijn grote inspiratiebron.

Portret van Caspar Reuvens

In deze aflevering van de UBLpodcast vertelt Halbertsma over het leven van Reuvens (1793 – 1835). Dat doet hij aan de hand van stukken uit de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Zo brengt Halbertsma onder meer de originele oratietekst mee die Reuvens uitsprak toen hij hoogleraar werd, en tekeningen van Romeinse opgravingen in Voorburg.

Voor Halbertsma is het leven en werk van Reuvens extra interessant, want Reuvens speelde ook een belangrijke rol bij de stichting van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Halbertsma is daar momenteel conservator van de collectie over de klassieke wereld.

 

European City of Science

In 2022 is Leiden de European City of Science. Ook de UBL organiseert een uitgebreid programma met activiteiten over de stad van de wetenschap. Er worden tentoonstellingen, wandelingen, blogs, podcasts, boekensalons en talkshows voor het publiek gemaakt, waarbij natuurlijk stukken uit de Bijzondere Collecties centraal staan.

Meer afleveringen

De UBLpodcast is te beluisteren via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.