Universiteit Leiden

nl en

Special Operations in een tijd van toenemende concurrentie: ‘Geen gebrek aan uitdagingen'

David Kilcullen, een van de meest vooraanstaande experts in moderne oorlogsvoering ter wereld, bracht een bezoek aan de Universiteit Leiden om vooruit te blikken op de ontwikkelingen in special operations en de toenemende concurrentie tussen grootmachten. Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies, en Martijn Kitzen, hoogleraar Irreguliere Oorlogvoering en Speciale Operaties aan de Nederlandse Defensie Academie, openden de lezing: ‘Het is fantastisch dat een vooraanstaand expert als Kilcullen hier komt spreken.'

Kilcullen was in Nederland voor een bezoek aan het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) om te praten over special operations. Hij kon tijd vrij maken om een lezing te komen geven aan de Universiteit Leiden voor studenten, medewerkers en defensiepersoneel. Staande voor een volle collegezaal deelde Kilcullen zijn visie over de uitdagingen met betrekking tot special operations en moderne oorlogsvoering in een veranderende wereldorde. Kilcullen ging specifiek in op twee belangrijke verschuivingen waar het Westen momenteel mee te maken heeft: de Russische invasie van Oekraïne en de opkomst van China.

De oorlog in Oekraïne en de opkomst van China

De Russische invasie van Oekraïne heeft op het moment alle aandacht in het Westen. De impact van de oorlog reikt ver buiten de grenzen van Oekraïne, zoals te zien is aan de stijgende gasprijzen en de vluchtelingencrisis als gevolg van de oorlog. Maar, zoals Kilcullen opmerkt, moet de opkomst van China niet vergeten worden. Dit zou wel eens de belangrijkste verschuiving kunnen zijn waar het Westen mee te maken heeft. ‘Sinds het begin van de War on Terror in 2001, zijn de Chinese gericht op de overduidelijke dreiging die zij ervaren vanuit de Verenigde Staten.’ Kilcullen is van mening dat de structurele uitdaging die China vormt de belangrijkste verandering is in de huidige veranderende wereldorde. Of zoals hij het omschreef: ‘als Rusland het weer verandert, dan verandert China het klimaat.’

Uitdagingen op het gebied van oorlogsvoering

Kilcullen eindigde zijn lezing door te wijzen op een aantal belangrijke uitdagingen waar hedendaagse oorlogsvoering mee te maken heeft. Zoals bijvoorbeeld het feit dat oorlog in toenemende mate gevoerd wordt tussen overheids- en niet-overheidsactoren in omgevingen die nauw met elkaar verbonden zijn. Nieuwe technologieën, zoals drones of remote snipers, vormen een andere uitdaging. ‘Er is geen gebrek aan uitdagingen’, concludeert Kilcullen.

Oorlogsvoering is niet alleen een professionele bezigheid

Als hem gevraagd wordt of hij nog advies heeft voor legers in het Westen dan geeft Kilcullen aan dat steun van de bevolking essentieel is. ‘Oorlogsvoering is niet alleen een professionele bezigheid. We moeten oorlogsvoering terug brengen naar iets waar de hele natie bij betrokken is en kan begrijpen.’ Nationale weerbaarheid en steun zijn de basis van waaruit alles wordt opgebouwd. Kilcullen geeft ook advies over wat niet te doen. ‘Wees heel terughoudend om het leger in te zetten voor, bijvoorbeeld, de naleving van lockdowns. Steun voor het leger krijgen, gaat een stuk moeizamer als dat leger eenmaal is ingezet tegen de eigen bevolking.’

David Kilcullen signeert een van zijn boeken voor alumnus Timothy van der Venne

‘Irreguliere oorlogsvoering is een blijvertje’

Timothy van der Venne, alumnus van de BSc Security Studies, was enthousiast over de lezing van Kilcullen. ‘Het zou echt stom zijn om als je geïnteresseerd bent in moderne oorlogsvoering de gelegenheid om een lezing van zo’n grootheid op het gebied van strategische studies bij te wonen te missen,’ vindt Timothy. Hij is momenteel zelf militair onderzoeker en houdt zich bezig met irreguliere oorlogsvoering. Zijn belangrijkste opsteker van de lezing door Kilcullen is dat Westerse strategen de irreguliere kant van oorlogsvoering niet over het hoofd moeten zien want, zoals Timothy zegt, ‘irreguliere oorlogsvoering is een blijvertje.’

Tekst: Nadine Louissen

Prof. David Kilcullen diende 24 jaar lang als soldaat, diplomaat en politiek adviseur bij de Australische en Amerikaanse overheid. Hij was Senior Counterinsurgency Advisor voor Gen. David Patraneus en Special Advisor to the Secretary of State van 2007 – 2009. Hij heeft de regeringen van Bush en Obama op het hoogste niveau geadviseerd en is werkzaam geweest in vredes- en stabiliteitsoperaties, humanitaire hulp en counterinsurgency situaties in de Aziatische Pacific, het Midden Oosten en Afrika. Hij is gepromoveerd in politics of insurgency aan de Universiteit van New South Wales.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.