Universiteit Leiden

nl en

‘We hebben een gigantisch probleem als antibiotica niet meer werkt’

Een langzame pandemie. Zo noemt Gilles van Wezel het groeiende gevaar van antibioticaresistente bacteriën. De onderzoeker vertelt in Het Parool over hoe hij zijn pas ontvangen beurs hiertegen wil inzetten.

De productie van nieuwe antibiotica is langzaam gestagneerd over de jaren. Toch zijn er in de natuur vele nog vele opties te vinden. De ‘slapende antibiotica’ waar van Wezel naar op zoek is, bevinden zich in streptomyceten. Dat zijn bacteriën die in de grond leven, en zelf andere bacteriën op afstand houden door antibiotica aan te maken. Toch zijn deze antibiotica in het lab soms lastig te vinden.

In Het Parool legt hij uit hoe hij deze ‘slapende antibiotica’ zal identificeren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.