Universiteit Leiden

nl en

Academia in Motion: de universiteit komt in beweging voor een betere wetenschap

De Universiteit Leiden gaat aan de slag met Open Science en anders Erkennen & Waarderen! Dat is de hoofdboodschap van de nieuwe regiegroep Academia in Motion.

De afgelopen jaren is er geïnvesteerd in het ophalen van input en het formuleren van een heldere visie op Open Science en Erkennen & Waarderen. Nu duidelijk is welke richting we als universiteit willen inslaan, is het tijd om deze plannen in de praktijk te brengen. Om dit te bereiken is een universiteitsbrede groep ingesteld die de komende vijf jaar nieuwe initiatieven op het gebied van Open Science en Erkennen & Waarderen zal stimuleren en faciliteren. Dat doen we onder de paraplu Academia in Motion, waarin deze sterk gerelateerde thema’s samenkomen. 

Academia in Motion staat voor de overgang naar een universitaire gemeenschap waarin kwaliteit, samenwerking, een open academische cultuur, integriteit en leiderschap centraal staan. Deze beweging hangt sterk samen met de vernieuwde maatschappelijke rol van de universiteit: hierin staat de wetenschap niet op afstand, maar wordt deze middenin en vaak ook in samenwerking met de maatschappij bedreven. Academia in Motion is dan ook geen doel op zich, maar een cultuurverandering en een logisch gevolg van een veranderende wetenschap. Tegelijk is er ook een versnelling op het gebied van Open Science en Erkennen & Waarderen nodig om de uitdagingen die deze veranderende wetenschap met zich meebrengt het hoofd te bieden. 

Onder leiding van rector magnificus Hester Bijl bestaat de regiegroep Academia in Motion uit: drie coördinatoren (Karlijn Hermans voor Open Science, Margaret Gold voor Citizen Science en Cas Henckens voor Erkennen & Waarderen); Jasper Knoester (decaan FWN) en Paul Wouters (decaan FSW, tevens inhoudelijk trekker Open Science); Marieke Adriaanse en Sarah de Rijcke (inhoudelijke trekkers Erkennen & Waarderen); en Karin Horsman en Esther van Opstal (respectievelijk Directeur SAZ en Directeur HRM). 

De regiegroep schept kaders, maar gaat niet van bovenaf veranderingen opleggen. In het vijfjarige programma wordt volop ruimte gegeven aan de faculteiten en medewerkers om Open Science en Erkennen & Waarderen vorm te geven en initiatieven op te zetten die passend zijn in de eigen context.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen over Academia in Motion of alvast een goed idee? Neem dan gerust contact op met Cas Henckens.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.