Universiteit Leiden

nl en

Flitsinterview met internationale alumnus José Figuerero

Alumnus José Figuerero vertelt over hoe een criminoloog kan werken bij Booking.com en waarom hij graag meer rechtengerelateerde vakken had gehad tijdens zijn master in Leiden.

Wat heb je gestudeerd? Waarom heb je Leiden gekozen?

Ik heb de master Criminology and Criminal Justice gedaan. Ik koos voor Leiden vanwege haar internationale reputatie en de keuze aan stages binnen het programma. 

Voldeed Leiden aan je verwachtingen?

Over het algemeen voldeed Leiden aan mijn verwachtingen. Mijn allerbeste ervaring was mijn stage in het Rotterdamse detentiecentrum. Dat is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het was voor mij de eerste keer dat ik criminologisch onderzoek moest doen, ik had dus een hoop te leren. Sommige verwachtingen zijn niet overeengekomen, maar dat zal voor iedere master gelden. 

Wat was je favoriete restaurant/bar in Leiden destijds?

Einstein! Ik ben daar zo vaak geweest met vrienden. Ik ben gek op het terras met uitzicht op de gracht, het was ideaal voor na college. Ze organiseerden daar ook veel feestjes én ze speelden er vaak Latijns-Amerikaanse muziek, heerlijk.

Is er iets wat je achteraf graag had willen doen tijdens je studie?

Ik had het wel prettig gevonden als de master meer rechtengerelateerde vakken had geboden. Ik geloof wel dat de Nederlandse master meer diversiteit had in het aanbod van dat soort vakken. Ook thematische gastcolleges op het gebied van cybercrime, witwassen en terrorisme had me leuk en relevant geleken. Deze onderwerpen zijn ontzettend actueel en zorgen voor veel internationale problemen en uitdagingen voor strafrechtadvocaten en criminologen. Helemaal als je weet dat internationale organisaties zoals Europol zo dicht bij Leiden zijn gevestigd. 

Kun je een korte samenvatting geven van je carrière tot nu toe?

Ik ben mijn carrière begonnen in Argentinië, waar ik vandaan kom en waar ik rechten heb gestudeerd. Ik heb na mijn studie ruim vijf jaar gewerkt als strafrechtadvocaat bij een advocatenkantoor. Tijdens die periode ontwikkelde ik een bijzondere interesse in cybercrime.  In 2017 ben ik naar Amsterdam verhuisd en begon ik mijn master Criminoloy and Criminal Justice in Leiden. Zoals eerder verteld heb ik stage gelopen bij het Rotterdamse detentiecentrum, ik werkte daar drie maanden lang, drie dagen in de week. Ik heb daar zo veel geleerd. Na de master ben ik aan de slag gegaan bij Philips en daarna ING. 

Waar werk je nu? Pas je je kennis uit je studie wel eens toe? 

Momenteel ben ik werkzaam bij Booking.com. Ik heb twee jaar gewerkt bij de fraude-afdeling, daarna ben ik terechtgekomen bij het Trust & Safety-team. We werken op internationaal niveau. We richten ons op de detectie, mitigatie en preventie van veiligheidskwesties op ons platform (o.a. georganiseerde misdaad). Ik gebruik weinig van de inhoudelijke kennis die ik tijdens mijn master heb opgedaan, maar de master heeft me wel absoluut geholpen met het ontwikkelen van mijn analytische vaardigheden en kritische blik. Bovendien heeft de mindset van een onderzoeker en de kennis over hoe een crimineel denkt absoluut toegevoegde waarde geboden in mijn werk.

Je alma mater wil meer maatschappelijke impact. Wat is je advies?

Zorg voor meer kansen voor studenten uit ontwikkelingslanden door bijvoorbeeld het bieden van fondsen en studiebeurzen. 

Waar moest je heel erg aan wennen in Nederland?

De regen! Dit jaar was het weer eigenlijk best goed, maar het is normaliter nauwelijks te bevatten hoeveel regen er in Nederland valt.

Tot slot, om je nog beter te leren kennen: wat is jouw guilty pleasure?

Tot 02.00 uur in de ochtend "Impractical Jokers" kijken!

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.