Universiteit Leiden

nl en

Zes vragen aan Tahir Abbas over zijn nieuwe boek: Ruminations

Tahir Abbas, hoogleraar Radicalisation Studies aan het Instituut Security and Global Affairs, organiseert een boekpresentatie voor zijn nieuwe boek: ‘Ruminations: Framing a sense of self and coming to terms with the other’. De presentatie wordt op donderdag 15 december van 16.00 – 17.00 uur gehouden op Campus Den Haag. In dit interview geeft Abbas antwoord op zes vragen over het boek.

Wat was je motivatie om dit boek te schrijven?

‘Ik ben 15 jaar geleden begonnen met het schrijven van dit boek, toen ik wat tijd had om terug te blikken op mijn leven en na te denken over mijn toekomst. Dit was vlak voor ik besloot om een nieuwe baan als docent sociologie te accepteren in Istanboel. Ik vond het prettig om de gelegenheid te hebben om na te denken over mijn leven en over een aantal vragen die ik had over identiteit en vertegenwoordiging. Hoewel ik een expert ben in etnische studies en sociale conflicten met een speciale focus op radicalisering en extremisme, houd ik me als socioloog ook bezig met grotere vraagstukken over migratie, identiteit en politiek. Dus het doel van deze exercitie was om een auto-etnografisch verslag te schrijven over wonen in Groot-Brittannië vanaf eind jaren ’70 in de vorige eeuw gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen als moslim met wortels in Kashmir die geboren is in Groot-Brittannië. 
Tijdens de pandemie had ik een hoop tijd om andere schrijfopdrachten op te pakken en bedacht ik me dat ik ook wel een beetje tijd kon vrijmaken om dit boek af te maken, dus dat is wat ik gedaan heb. Als gevolg hiervan is het boek opgedeeld in twee delen: het eerste deel is een autobiografisch en persoonlijk verslag en het tweede is een analytisch en observerend verslag dat dieper ingaat op mijn reizen over de hele wereld, waaronder de steden waar ik enige tijd heb doorgebracht tijdens verschillende studiebezoeken zoals New York, Jeruzalem en Istanboel.’

Waarom heb je de titel 'Ruminations' gekozen?

De keuze voor Ruminations als de titel voor het boek verdient nadere verklaring. Ruminations is een overkoepelende term voor een reeks aan bespiegelingen en ik heb de tijd gehad om ze een voor een te overdenken, waarbij ik de nadruk gelegd heb op identiteit. Een alternatieve verklaring is dat het woord ‘ruminations’ is een samentrekking van Rumi en nations. Rumi was een vooraanstaand filosoof, geleerde en theoloog die het belang van de grootsheid van het universum en onze onbeduidendheid daarbinnen benadrukte. Ik heb een aantal jaar in Turkije doorgebracht en heb daar de Turkse Soefi cultuur leren waarderen. Tegelijkertijd verwijst het concept van ‘nations’ naar de tijd die ik in verschillende landen heb gewoond en gewerkt en geprobeerd heb om die verschillende plekken te begrijpen. Ruminations als geheel, echter, is een verzameling van ideeën en inzichten gerelateerd aan de beroemde Meditations van Marcus Aurealius. Ik kon mijn boek niet de titel Meditations meegeven dus daarom heb ik voor Ruminations gekozen.

Hoe was het om zo’n persoonlijk boek te schrijven?

‘Maar weinig academici wagen zich aan een persoonlijke biografie. Het is me echter opgevallen dat vooraanstaande sociologen in sommige van hun werken terugblikken op hun vroege ervaringen. Mensen die wel over hun leven schrijven zijn meestal journalisten, politici of bekende intellectuelen. Ik heb veel opiniestukken geschreven, waaronder menig politieke, en er zijn mensen die mij toch wel hebben omschreven als een bekende intellectueel. Dus besloot ik om een poging te wagen. Wat had ik te verliezen, dacht ik? Behalve dan status en respect, natuurlijk. Echter, als ik het niet alleen informatief en inzichtelijk maak maar ook interessant en aangenaam om te lezen, dan spreekt het wellicht de geïnteresseerde lezer aan die op zoek is naar informatie die zowel toegankelijk is als de nuances biedt die vaak ontbreken in andere verhalen of levensgeschiedenissen.’

Geef je de voorkeur aan het schrijven van een wetenschappelijk of een persoonlijk boek?

‘Ik vind het veel prettiger om een wetenschappelijk boek te schrijven omdat het daarbij belangrijk is om afstand te creëren tussen het onderwerp en jezelf om de helderheid en diepte te kunnen waarborgen. Een persoonlijk boek schrijven betekent dat jij zelf het onderwerp bent, waardoor het moeilijker is om met een kritische blik te kijken en er dus een grotere kans bestaat dat er vooroordelen in beeld sluipen.’

Wat hoop je te bereiken bij jouw lezers? En waarom zouden zij jou boek moeten lezen?

‘Ik hoop dat mensen die dit boek oppakken uitroepen: ‘Ha! Hier hebben we een verslag van iemand zijn intellectuele en persoonlijke ontwikkeling. Iemand die met niets begonnen is en nu erkenning krijgt. Wat drijft deze man? En hoe is het hem gelukt om een voet tussen de deur te krijgen in een systeem dat is opgezet om voorrang te geven aan mensen die toch al veel privileges hebben? Ik wil ook dat mensen zien dat er altijd een set persoonlijke lessen zijn die we moeten leren over onszelf en over onze plek in de wereld, en ik ben daarin geen uitzondering. De inhoud zal ook lezers aanspreken die al eerder wat van mijn werk hebben gelezen, waardoor lezers een duik kunnen nemen in mijn persoonlijke ervaringen en meer kunnen ontdekken over wat mij drijft. En voor degenen die enkel geïnteresseerd zijn in het analytische en observerende materiaal in het tweede deel van het boek, het staat vol met mogelijk profijtelijke inzichten en informatie die ingaat op de status van sociale en politieke relaties over de hele wereld.’

Wanneer verschijnt je volgende boek?

‘Ik ben momenteel bezig met drie boekprojecten, allemaal redactieprojecten die ingaan op onderwijs, counterterrorisme wereldwijd, en ideeën en concepten over radicalisering en counterradicalisering. Deze publicaties zullen in de komende twee, drie jaar verschijnen. Mijn volgende monografie zal in gaan op een mondiale theorie over radicalisering en ik hoop het eind zomer 2023 af te hebben. Ik ben er al aan begonnen, maar vanwege projectmanagement verantwoordelijkheden, onderwijsverplichtingen en taken als supervisor, en mijn beperkte tijd in het algemeen, is het me nog niet gelukt om zo ver te komen als ik zou willen. In 2023 zal ik meer tijd vrij hebben om mijn boek af te ronden en bij de University Press in te dienen ter beoordeling. Als het allemaal goed gaat, zal het eind 2024 worden uitgegeven.’

Boekpresentatie en verkoop

Je kunt hier meer informatie vinden over de boekpresentatie op 15 december. Je kunt het boek hier kopen. 

Tahir Abbas

Tahir Abbas FRSA FAcSS is hoogleraar Radicalisation Studies aan het Instituut Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag. Hij heeft zijn doctoraal in ‘Ethnic Relations’ behaald aan de Universiteit van Warwick. Momenteel doet hij onderzoek naar de verbanden tussen Islamfobie en radicalisering, gender en geweld en etnische relaties. Hij is auteur, redacteur en co-redacteur van twintig boeken en meer dan 100 peer-reviewed artikelen en hoofdstukken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.