Universiteit Leiden

nl en

MIVD Directeur Generaal Swillens praat bij ISGA over samenwerking op het gebied van inlichtingen

Op 15 december was MIVD Directeur Generaal Jan Swillens op bezoek bij het Instutite of Security and Global Affairs (ISGA) om samen met ISGA/NLDA onderzoeker Pepijn Tuinier een lezing te houden over internationale samenwerking op het gebied van inlichtingen. Deze bijeenkomst, die georganiseerd was door de Intelligence and Securitygroep in samenwerking met het KVBK, was ter afsluiting van het hoofdvak van de minor in Intelligence Studies.

Generaal Swillens

Generaal Swillens begon de lezing met een terugblik op zijn eigen militaire opleiding. Waarin hij kennis maakte met de Clauswitziaanse concepten van oorlogsmist en frictie. Tegenwoordig opereren inlichtingenofficieren in een grijze zone net onder de grens van gewapend conflict, een ‘oorlogsmist 2.0’. De MIVD probeert binnen deze omgeving recht te doen aan hun motto: Meritum In Veritatem Discernendo (Onze verdienste ligt in het onderkennen van de waarheid).

De MIVD streeft ernaar om beleidsmakers een fundament te bieden waarop zij hun beslissingen kunnen baseren. De Nederlandse Inlichtingen gemeenschap profiteert van een goede interne coördinatie tussen haar twee diensten, die opereren binnen het kader van een robuust juridisch framework en toezichtssysteem. Om effectief te kunnen opereren en hun concurrentievermogen te kunnen behouden, met name in het cyberdomein, moeten de diensten in staat zijn om zich met ‘de snelheid van het licht’ te kunnen aanpassen.

Lees verder op de Engelse pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.