Universiteit Leiden

nl en

Hoe speciaal is de Brits-Amerikaanse inlichtingenrelatie?

De relatie tussen de Britse en Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten behoort tot de meest duurzame en productieve in de internationale politiek. Ben de Jong bespreekt in dit artikel het boek ‘The Real Special Relationship’, waarin hij de relatie tussen deze diensten beschrijft.

De Britse en Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten werken allereerst hecht samen op het gebied van signals intelligence (Sigint): het verzamelen van inlichtingen door berichten te onderscheppen en analyseren. Deze samenwerking begon tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de voorloper van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en zijn Britse tegenhanger Government Communications Headquarters (GCHQ) gezamenlijk vitale successen wisten te boeken bij het breken van Duitse en Japanse communicatiecodes. 

De inlichtingensamenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaat echter veel verder dan alleen Sigint. Op tal van terreinen werd systematisch informatie uitgewisseld en incidenteel werden zelfs op het gebied van human intelligence (Humint) gezamenlijke operaties uitgevoerd. De Britse spionagehistoricus en journalist Michael Smith maakt dit duidelijk in zijn nieuwste boek: The Real Special Relationship.

Lees het volledige artikel op de website van de Clingendael Spectator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.