Universiteit Leiden

nl en

Hoe we volgens Miranda van Eck de samenwerking op het LBSP kunnen verbeteren

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) staat te springen om nieuw talent. Daarom zet Miranda van Eck zich als lid van de kerngroep in voor een betere samenwerking tussen de faculteit en het bedrijfsleven. Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar beter weten te vinden? En hoe laten we onze studenten zien wat het bedrijfsleven te bieden heeft?

De faculteit doet een hoop goed, vindt Van Eck. ‘Eén van onze krachten is dat individuele wetenschappers al samenwerken met partijen op het LBSP. Die samenwerkingen worden vanuit de wetenschapsgedachte gevonden.’ Tegelijkertijd is op hoger niveau weinig sprake van samenwerking met en kennis van elkaar. Dat moet beter, vertelt ze. ‘We zitten hier samen op het LBSP en het groeit enorm. Daar zijn we trots op. Maar er mist iets. We moeten elkaar vaker zien te vinden.’ 

Het bedrijfsleven staat te springen om talent

Eind 2022 is de Human Capital Agenda van het LBSP gepubliceerd: een agenda waarmee ondernemers, onderwijs en overheid gezamenlijk aan de slag gaan om de vraag naar talent te vervullen. Die agenda is omarmd vanuit de universiteit, vertelt Van Eck. ‘Het bedrijfsleven staat te springen om de talenten die we hier opleiden. Maar te weinig mensen grijpen de kans om het talent binnen te halen. Daarom zijn we met andere spelers uit het onderwijs bij elkaar gaan zitten. Onze faculteit, het LUMC, de Hogeschool Leiden en mboRijnland doen aan een heuse kruisbestuiving: hoe kunnen we ervoor zorgen dat alles beter op elkaar aansluit?’  

Talent binnenhalen en behouden

Zo is er volgens Van Eck weinig inzicht in welke stages er op het LBSP zijn en wat de precieze behoeftes zijn van bedrijven. Daarom wordt er aan een stagebank gewerkt. ‘Zo weten we bij welke bedrijven er vraag is naar stagiairs en weten onze studenten welke mogelijkheden er voor hen zijn.’ De waarde van stagiairs wordt steeds duidelijker, aldus Van Eck. ‘Het gaat om talent binnenhalen en behouden.’

‘Opleiden van talent is onze core business’

En dat talent is ontzettend belangrijk. ‘Opleiden van talent is onze core business. We doen het voor de studenten. Het strategisch plan kan niet zonder hun input.’ Van Eck was dan ook blij om meerdere studenten te zien tijdens de sessies in Corpus. ‘Voor de meesten is het strategisch plan een ver-van-je-bed-show. Des te fijner was het dat ik tijdens de tweede sessie naar het verhaal van een student mocht luisteren. Zijn perspectief vond ik heel waardevol. De inhoud van het strategisch plan komt dus uit de hele organisatie, niet alleen uit de kerngroep.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.