Universiteit Leiden

nl en

Werken aan de universiteit van de toekomst. Universiteit Leiden lid van alliantie Una Europa

De Universiteit Leiden maakt deel uit van de Europese alliantie Una Europa. Dit is een samenwerkingsverband van 11 onderzoeksintensieve universiteiten die samenwerken aan de universiteit van de toekomst. ‘Onze studenten, onderzoekers en medewerkers kunnen profiteren van Una Europa.’

Samenwerken aan één Europese universiteit

De in 2019 opgerichte alliantie Una Europa werkt aan een ‘multicampus’-universiteit die dwars door Europa loopt. Deze ‘Universiteit van de Toekomst’ is internationaal en interdisciplinair en gericht op het oplossen van problemen uit de samenleving, zowel binnen als buiten Europa. Leidende thema’s binnen Una Europa zijn cultureel erfgoed, datawetenschap en kunstmatige intelligentie, Europa en de wereld, gezondheid, duurzaamheid, en toekomstige materialen.

Voor Leidse studenten, onderzoekers en medewerkers

Leiden is een van de drie nieuwste partners van Una Europa en heeft zich onder andere aangesloten vanwege het interdisciplinaire karakter van de alliantie. ‘Het is echt bedoeld voor iedereen’, zegt Joanne van der Leun, decaan bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en een van de bestuursleden van Una Europa. ‘Onze studenten, onderzoekers en medewerkers kunnen profiteren van Una Europa, omdat ze via de alliantie bij tien andere universiteiten terecht kunnen voor onderwijs of hun (wetenschappelijke) loopbaan.’

Onlangs kwamen collega’s die actief betrokken zijn bij Una Europa bijeen voor een interne lancering

Internationale samenwerkingen versterken

Een andere motivatie om toe treden, is dat het bestaande internationale samenwerkingsverbanden van de Universiteit Leiden versterkt. Melissa Koops, Hoofd International Affairs bij Strategie en Academische Zaken: ‘Met veel van de aangesloten universiteiten werkt Leiden al samen op strategisch vlak en op het gebied van onderzoek en onderwijs. Met Una Europa kunnen wij deze samenwerkingen versterken en ook in netwerkverband nog meer innovatieve projecten starten.’

De tien universiteiten die samen met de Universiteit Leiden Una Europa vormen zijn de Università di Bologna, Freie Universität Berlin, KU Leuven, University of Edinburgh, University College Dublin,  Universidad Complutense de Madrid, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Helsingfors Universiteit, Uniwersytet Jagielloński en Universität Zürich.

Interdisciplinaire trainingsmodules voor PhD’s

De Universiteit Leiden is nu druk met de opstartfase en zet in op optimale aansluiting bij bestaande onderwijs en onderzoek agenda’s van de universiteit, waaronder bijvoorbeeld de door Una Europa ontwikkelde Bachelor European Studies. Ook is er al een aantal concrete projecten waar de Universiteit Leiden aan werkt, zoals de creatie van interdisciplinaire trainingsmodules voor promovendi.

Van der Leun: ‘Promotietrajecten-opleidingen zijn doorgaans zeer disciplinair ingericht met weinig ruimte voor outside the box denken. Het is de bedoeling dat wij modules creëren waarin methodes van allerlei disciplines voorkomen, van alfa tot beta of van wiskunde tot rechten. Hierdoor hopen wij promovendi te stimuleren over hun eigen disciplinaire muren heen te klimmen.’ Koops: ‘Deze modules kunnen ook de mobiliteit van jonge onderzoekers en programma’s stimuleren binnen Una Europa en passen goed bij de twee thema’s waar Universiteit Leiden trekker van is: ‘Una voor researchers’ en ‘International dimension’. Tot slot is er veel ruimte voor bottom up initiatieven in de verschillende groepen die actief zijn.’

Meedoen?

Wil je meer weten over Una Europa en zelf een bijdrage leveren? Meer informatie is te vinden op de dossierpagina. Hier kun je je opgeven voor de nieuwsbrief van de Una Europa-gemeenschap in Leiden, aankomende evenementen en activiteiten vinden, en de contactgegevens vinden van het Leiden Una Europa team. Studenten kunnen informatie opvragen over de Una Europa Student Board en de Leidse werkgroep die activiteiten organiseert voor de studentengemeenschap van Una Europa.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.