Universiteit Leiden

nl en

De postkoloniale podcast: stripverhalen – met Peter van Dongen

Welke rol spelen Nederlands-Indië en Indonesië in strips? Hoe wordt de kolonie daarin verbeeld en welke invloed heeft deze verbeelding in stripverhalen op ons beeld van Indië en Indonesië? En in welke mate worden stripmakers beïnvloed door hun afkomst?

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings, Scaliger-hoogleraar, en Coen van ’t Veer, docent-onderzoeker, van de Universiteit Leiden in gesprek met prominente onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. Dit keer staat de ‘De zevende kunst’ oftewel het stripverhaal centraal. In de achtste aflevering is Peter van Dongen te gast, een van de belangrijkste Indische striptekenaars van Nederland.

`

Gast

Peter van Dongen heeft een Indo-Chinese-Europese achtergrond. Als stripauteur debuteerde hij op zestienjarige leeftijd. In 1998 en 2004 verschenen respectievelijk Rampokan: Java en Rampokan: Celebes, een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de twee militaire acties van de Nederlanders tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. In Rampokan belicht Van Dongen de situatie in het Indonesië uit die tijd vanuit verschillende perspectieven. Inmiddels is er een Franse, Duitse, Indonesische, Engelse en Spaanse vertaling van verschenen. In 2018 werd voor het eerste een integrale editie in kleur gepubliceerd. Van Dongen maakte in samenwerking met Adriaan van Dis een stripbewerking van diens roman Familieziek. Behalve als stripmaker geniet Van Dongen ook grote bekendheid als illustrator. Zo tekende hij de cover van De postkoloniale spiegel.

Coen van ’t Veer, Rick Honings en Peter van Dongen

De postkoloniale podcast

Het koloniale verleden van Nederland staat volop in de belangstelling. In 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat Indonesië onafhankelijk werd; twee jaar later bood premier Rutte ‘diepe excuses’ aan voor het structureel geweld dat in de dekolonisatieoorlog was gebruikt. In De postkoloniale podcast komen prominente onderzoekers en schrijvers aan het woord en praten we over hun onderzoek/werk in relatie tot het koloniale verleden. Centraal staat de vraag in hoeverre het onderzoek naar (post)koloniale literatuur kan bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden.

Digital Collections
Rampok matjan te Blitar op Java, eind negentiende eeuw. Collectie Universitaire Bibliotheken Leiden, [KITLV 86631]

Afleveringen

De afleveringen worden gepubliceerd op De postkoloniale podcast, een kanaal van Universitaire Bibliotheken Leiden. Dit is het tweede seizoen en er verschijnen weer zes nieuwe afleveringen. De nieuwste aflevering en de eerdere afleveringen kunnen nu worden beluisterd via de volgende kanalen:

•    Soundcloud
•    iTunes
•    Spotify
•    Castbox

NWO Vidi-project

De postkoloniale podcast is een initiatief van Rick Honings en Coen van ’t Veer. Beiden zijn redacteur van de in 2021 verschenen literatuurgeschiedenis De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen en van het wetenschappelijke tijdschrift Indische Letteren. De podcast komt voort uit het door Rick Honings geleide NWO Vidi-project Voicing the Colony. Travelers in the Dutch East Indies, 1800-1945.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.