Universiteit Leiden

nl en

Olja Karmanova wint Facultaire Onderwijsprijs 2023

De Facultaire Onderwijsprijs van Geesteswetenschappen is gewonnen door Olja Karmanova. De docent Russisch kreeg de prijs uitgereikt tijdens de opening van het facultair jaar.

Olja Karmanova werd genomineerd door haar studenten, die haar colleges ‘dynamisch en opwindend’ noemden. Karmanova selecteert interessante lesstof waarin politiek, maar ook kunst en het dagelijks leven, aan bod komen. Daarnaast is ze een goede mentor, die ook buiten de lessen altijd bereid is studenten te helpen.

Dankwoord

In haar dankwoord besteedde Karmanova aandacht aan de situatie in Rusland. ‘Zeker in deze tijden zijn heel goede specialisten nodig die veel kennis hebben over het land en de taal goed beheersen, zodat zij journalistieke bronnen kunnen lezen en duiden. Ook voor de oorlog lazen we al speeches van mensenrechtenactivisten en oppositieleiders. Nu is dat nog belangrijker geworden. Tijdens mijn colleges laat ik mijn studenten een andere kant zien van de Russen. We maken kennis met mensen die wel in een ander Rusland geloven. Een democratisch, fraai Rusland. Ik weet dat dit nu onmogelijk lijkt, ook voor mij, maar ik hoop dat het ooit gebeurt en dat juist onze studenten een bijdrage kunnen leveren aan de herbouw van dit land.’

Over de prijs

De Onderwijsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitblinkende docent. Alle onderwijsgevenden van de faculteit kunnen genomineerd worden door studieverenigingen, de studentleden van opleidingscommissies of door een groep van ten minste drie studenten. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1000 euro. De andere genomineerde dit jaar was universitair docent Adriana Churampi Ramirez, die werd geprezen om de manier waarop ze studenten kritisch leert denken en zich op langere termijn leert ontwikkelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.