Universiteit Leiden

nl en

Marco Beijersbergen fellow van de Netherlands Academy of Engineering

Marco Beijersbergen is benoemd tot een van de 62 fellows van de Netherlands Academy of Engineering (NAE). Met deze fellows benadrukt de NAE het belang van technologische innovatie voor duurzame maatschappelijke verandering. De inauguratie is op 13 november.

De NAE zet zich in voor innovatieve oplossingen voor de meeste dringende maatschappelijke uitdagingen. Met de benoeming van de fellows gaat NAE daadwerkelijk van start.

Technologische innovatie voor maatschappelijke uitdagingen

Beijersbergen is hoogleraar Fysische instrumentatie voor in de ruimte in Leiden en directeur van Cosine. Hij is zeer vereerd om een van de founding fellows van de NAE te zijn. ‘Als natuurkundige waardeer ik het dat mijn fellowship de hechte relatie tussen natuurkunde en techniek laat zien en het enorme innovatiepotentieel benadrukt waar deze gebieden elkaar kruisen. Daarnaast laat mijn fellowship, als professor en als leider van een bedrijf op het snijvlak van innovatie en engineering, zien dat de synergie tussen wetenschap en techniek niet alleen mogelijk is, maar ook aanzienlijke waarde kan creëren.’ 

Beijersbergen richtte Cosine op in 1998. Dit bedrijf ontwikkelt optische instrumenten voor remote sensing en sterrenkunde, en is een belangrijke leverancier van geminiaturiseerde instrumenten voor remote sensing in de ruimte. ‘Ik zie deze beurs ook als erkenning voor Cosine', zegt hij. 'Als klein bedrijf bewijzen we dat we voorop kunnen lopen in innovatieve ontwikkelingen in zowel natuurkunde als techniek.'

De missie van de NAE

Met de fellows brengt de NAE topexperts uit onderzoek en industrie samen. Deze 62 fellows, zorgvuldig geselecteerd op het gebied van technologische wetenschappen, toegepast onderzoek en innovatie, zijn een integraal onderdeel van de missie van de NAE. Samen zetten zij zich in om een omgeving te creëren die innovatie stimuleert, wat resulteert in de ontwikkeling van techniek-gebaseerde oplossingen die kritieke maatschappelijke uitdagingen aanpakken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.