Universiteit Leiden

nl en

Nieuw jaarrooster

In academisch jaar 2024-2025 gaat het gebeuren: binnen onze opleidingen komt een nieuw jaarrooster waarbij er zeven onderwijsweken per blok zullen zijn in plaats van de huidige acht. De tentamenweken zullen daardoor iets opschuiven. Wat gaat dit nieuwe rooster betekenen voor de werkdruk van docenten en studenten?

Aanleiding voor deze wijziging is de al langere tijd ervaren werkdruk bij docenten en de stress onder studenten. Hiervoor is in het verleden ondera andere aandacht gevraagd door de Instituutsraad.

Op advies van vertegenwoordigers van de opleidingscommissies in december 2022, is de afgelopen periode veel tijd gestoken in het onderzoeken van de mogelijkheden voor een jaarrooster bestaande uit 4 blokken van 7 onderwijsweken.

Op deze manier worden rustmomenten in het jaar gecreëerd die door docenten gebruikt kunnen worden om voorbereidingen voor het onderwijs te treffen, maar ook om tijd te besteden aan onderzoek, zonder te hoeven schakelen tussen onderzoek en onderwijs. Studenten kunnen deze tijd besteden voor reflectie en bezinning, voor voorbereiding op het nieuwe semester, of voor andere waardevolle, extra-curriculaire activiteiten.

Heleen Oostebrink, Opleidingsmanager: 'Hoe het rooster er precies uit komt te zien, is binnenkort duidelijk. Hier wordt momenteel druk aan gewerkt. Het is overigens niet de bedoeling dat exact dezelfde hoeveelheid stof of precies dezelfde hoeveelheid bijeenkomsten nu in een week minder aangeboden worden. Cursuscoördinatoren krijgen indien nodig ondersteuning bij het bijstellen van hun cursus; hier zal veel aandacht aan besteed worden tijdens de Onderwijskick-off op donderdag 25 januari.'

Pascal Haazebroek, Opleidingsdirecteur: 'We hebben de overtuiging dat het nieuwe rooster niet leidt tot een verlaging van de onderwijskwaliteit, maar dat de rust en ruimte juist aan de kwaliteit bijdraagt. Een tweede groot voordeel is dat de (her)tentamens in juli eerder zijn afgerond waardoor docenten en studenten eerder kunnen genieten van hun zomervakantie en docenten zich daarnaast ook eerder op hun andere kerntaken kunnen richten zoals onderzoek. Tenslotte: dit nieuwe jaarrooster wordt ingezet om de werkdruk te verminderen, maar is géén bezuinigingsmaatregel. We zijn trots op ons onderwijs, dat van zeer hoge kwaliteit is, en willen docenten en studenten met deze maatregel nog beter in staat stellen dit onderwijs gezamenlijk vorm te geven.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.