Universiteit Leiden

nl en

Psychology Connected over werkdruk: ‘Vraag mensen in je omgeving jou te helpen met 'nee' zeggen'

Werk kan niet altijd leuk zijn, maar wat als alleen al een blik op de to do-lijst buikpijn bezorgt? Om het gesprek daarover te starten, ging de zesde Psychology Connected over werkdruk en werkplezier. Met tips uit de positieve psychologie.

Collega’s laten die stapel nakijkwerk en ongelezen e-mails even voor wat ze zijn om met drankje in de hand de discussie over werkdruk bij te wonen. Anna van Duijvenvoorde, neurowetenschapper en moderator van deze editie, vraagt iedereen bij aanvang op een rijtje te staan. ‘Ga links staan als je je werkdruk als ‘laag’ zou bestempelen, en helemaal rechts als je op dit moment veel werkdruk ervaart.’ Wat vertwijfeld zoekt iedereen een plekje in de rij. Kijken de mensen op de linkerflank nu echt vrolijker, of lijkt dat maar zo? Nu iedereen zich heeft gepositioneerd en hun lotgenoten in de ogen heeft gekeken, start Van Duijvenvoorde het panelgesprek. 

Werkdruk onder PhD’s

Een tijdje veel werkdruk ervaren, hoeft geen probleem te zijn, vertelt Chris Riddell. Als PhD doet hij onderzoek naar emotionele expressie van mensen en vertegenwoordigt hij zijn collega-promovendi als PhD representative. ‘Ik ervaar zowel werkplezier-, als werkdruk, en heb dat laatste soms ook nodig om productief te zijn,’ zegt hij. ‘Maar het kan voor PhD-studenten stressvol zijn: balans moeten houden tussen hun eigen verwachtingen en die van hun supervisor. Als PhD heb je veel verschillende taken, waardoor er soms veel druk op je ligt.’

Daar kan Marieke Adriaanse, hoogleraar Population Health Management en ambassadeur van de Academia in Motion-beweging, zich in vinden. ‘Goed leiderschap is daarin erg belangrijk, dat het voor zowel de promovendus als supervisor duidelijk is welke taken bij wie horen. De PhD Golden Rules helpen daar bijvoorbeeld bij.’

Tot twee uur ’s nachts

Zelf ervaart Adriaanse op dit moment weinig werkdruk, maar dat is weleens anders geweest. ‘Tijdens corona was de werkdruk hoog en zat ik, net als veel collega’s, overdag mijn kinderen les te geven en daarna nog tot twee uur ’s nachts colleges op te nemen. Ook merk ik dat ik, sinds ik hoogleraar ben, steeds meer verzoeken krijg, bijvoorbeeld om ergens te spreken. Hier moest ik aan het begin aan wennen.’

Erkennen & Waarderen

Adriaanse: ‘Wat mij betreft voeren we de komende tijd meer gesprekken over werkdruk, veranderingen op dat vlak gaan nog niet zo snel als gewild.’ Ze ziet de laatste ontwikkelingen op het gebied van Erkennen & Waarderen als een stapje in de goede richting. Zo is bij de sectie Gezondheids, Medische en Neuropsychologie net een pilot afgerond waarbij de jaarlijkse resultaats-, en ontwikkelinggesprekken zijn gebaseerd op 360 graden-feedback van het team, in plaats van dat onderzoekers vooral worden afgerekend op het aantal publicaties of beurzen.

Zo’n pilot is in verschillende instituten uitgeprobeerd, en moet ertoe leiden dat academici niet meer alle ballen in de lucht hoeven te houden, maar zich ook kunnen specialiseren in gebieden waar hun talenten liggen. Ook het recente onderzoeksproject Empower Your PhD is daartoe opgestart. Initiatieven als deze leiden hopelijk zo tot minder werkdruk en meer werkplezier.

Een nee-comité

Wat doen de onderzoekers in de tussentijd zelf om met stress om te gaan, vraagt Van Duijvenvoorde. ‘Praat erover met andere PhD’ers. Door sociale steun voel je je minder alleen, bovendien kun je elkaar ook tips geven,’ adviseert Riddell zijn collega’s. Adriaanse: ‘Zelf begin ik altijd nog net op tijd aan een taak zodat ik niet verleid word tot perfectionisme en ik er wel op tijd mee moet stoppen, maar dat is natuurlijk geen goede tip,’ lacht ze. ‘Zeg in elk geval niet gelijk ‘ja’ tegen alle verzoeken, maar geef aan dat je er even over na zult denken. Wijs desnoods mensen in je omgeving aan die jou helpen om ‘nee’ te zeggen.’

Tot slot introduceert Van Duijvenvoorde nog drie concrete oefeningen uit de positieve psychologie die helpen meer voldoening uit de werkdag te halen. ‘Stel jezelf aan het einde van de dag drie vragen: waarvoor ben je dankbaar vandaag? Wat heeft je doen lachen? En waarover ben je vandaag tevreden?’ Vragen die ook prima dienen als startsein voor de borrel.

Ben je er volgende keer bij?

De volgende editie van Psychology Connected is op donderdag 7 maart 2024 van 16:00 tot 18:00 en gaat over genderverschillen. Houd de eventpagina in de gaten voor de laatste info. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.