Universiteit Leiden

nl en

Van kluis naar kussen: Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Brieven van Christiaan Huygens, gedrukte werken van Piet Paaltjens, inpolderadministratie van Jacob Cats en het schrijversarchief van Frans Kellendonk. De collectie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bevat meer dan honderdduizend gedrukte werken, 300 middeleeuwse handschriften, circa 3000 jongere manuscripten en ongeveer 50.000 brieven. En de collectie leeft, want er wordt actief verzameld, aangeschaft en uitgeleend.

In deze aflevering van Van Kluis naar kussen gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met Nina Geerdink, universitair docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde, Berry Dongelmans, neerlandicus-boekhistoricus en oud-secretaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Mart van Duijn, conservator Handschriften en Archieven en Tommy van Avermaete, vakreferent Nederlandse taal en Cultuur. Aanleiding voor het tafelgesprek is de rijke letterkundige collectie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die al sinds 1876 door de UBL wordt beheerd.

Van kluis naar kussen - MdNL

De Maatschappij

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde werd in 1766 in Leiden opgericht als een vereniging van letterkundigen, taalkundigen en historici. De vereniging -ruim 250 jaar jong- telt ongeveer 1600 leden en heeft als doelstelling de beoefening van de betreffende disciplines in hun onderlinge samenhang te bevorderen. De Maatschappij kent regionale afdelingen (Noord- en Zuid-Nederland) en heeft een vertegenwoordiger in Zuid-Afrika. Zij kent ook commissies en werkgroepen die bijeenkomsten en publicaties verzorgen op meer specialistische deelgebieden. Verder publiceert de Maatschappij een intern blad, Accolade, en een Jaarboek. De Maatschappij kent jaarlijks ook enkele prijzen toe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.