Universiteit Leiden

nl en

Experts over de oorlog in Oekraïne: ‘Europa heeft veel geleerd in twee jaar tijd, geef niet op’

Het eendaagse symposium ‘War in Europe: the impact of Russian aggression in Ukraine two years on’ op 23 februari bracht Nederlandse, Oekraïense en internationale experts bij elkaar. Twee jaar na de inval van Rusland in Oekraïne, is er één duidelijke boodschap van de experts: laten we elkaar blijven helpen en niet opgeven.

Frans Osinga, hoogleraar War Studies, opent het symposium door twee jaar terug in de tijd te gaan. ‘Een datum om te herinneren’, zegt hij, ‘net als 9/11.’ De aanval op Oekraïne had echter geen verrassing moeten zijn, aangezien de indicaties er waren, zegt Osinga. ‘We hebben waarschuwingen genegeerd.‘ Twee jaar later zit het auditorium vol met mensen die dit unieke event niet willen missen, waaronder diplomaten, de defensietop, journalisten en politici. Degenen die geen kaartje konden bemachtigen, zijn verzameld op de Spaanse Trappen in Wijnhaven om het symposium te volgen op een groot scherm. Een vol programma met veel sprekers staat ze te wachten.

Veronika Skorobogatko (links) en Daria Yehorava, allebei uit Oekraïne: ‘Blij dat er veel geinteresseerden zijn die zich willen inzetten‘

Voor sommige deelnemers is het een emotionele dag. Veronika Skorobogatko wil haar ogen eigenlijk sluiten als ze de beelden ziet die Frans Osinga toont. ‘Ik kan simpelweg niet terugkijken naar die eerste dagen. Het herinnert me aan pijn en ik voel een blokkade.’Veronika, die in Nederland woont, maakt zich zorgen over de situatie in Oekraïne: ‘Het doet veel pijn wanneer er een stad wordt gebombardeerd. Wat gebeurt er hierna?’ 

Wereldoorlogen starten niet met een grote knal

Toen Poetin twee jaar geleden aanviel, reageerde het Westen snel. ‘Poetin slaagde bijna, maar zag de reactie van het Westen niet aankomen’, herinnert Osinga zich. ‘We hebben iemand in het Kremlin die de grenzen van Europa wil aanpassen.’ Hij beschrijft verder het gevaar en spreekt ook over de oorlog tussen Israël en Hamas: ‘Wereldoorlogen starten niet met een grote knal, ze starten met oorlogen over de hele wereld die op een bepaald moment samenkomen.’

Frans Osinga was de eerste spreker

Lessen voor Europa

Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, vervolgt: ‘We zijn allemaal erg autonoom, maar we moeten sterker zijn. We kunnen niet samen vechten wanneer we allemaal andere wapens hebben’, zegt hij tijdens zijn keynote-speech. ‘We hebben het hier mogelijk over een Europese oorlog van tien jaar. Een paar weken geleden bezocht ik Oekraïne en realiseerde ik me dat snelheid essentieel is. Elke dag in het slagveld is een eeuwigheid voor de soldaten.’

Eichelsheim schudt de hand van hoogleraar Bert Koenders, voorzitter van de AIV (Adviesraad Internationale Vraagstukken), die net een rapport over de oorlog in Oekraïne heeft aangeboden aan de Tweede Kamer, dat vrij beschikbaar is en de laatste tien jaar beschrijft. Voor nu kijkt Koenders in de nabije toekomst – de verkiezingen wereldwijd dit jaar, met name die in de Verenigde Staten. ‘Moskou gaat serieuze onderhandelingen met de VS uit de weg. Het is daarom belangrijk om te investeren in de defensieindustrie.’

Sprekers Bert Koenders en Onno Eichelsheim schudden elkaar de hand

Lees verder op de Engelse pagina

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.