Universiteit Leiden

nl en

Spitten en ploegen in de Hortus botanicus: SOZ Community Garden officieel van start

Aan de Leidse singel zijn binnenkort acht universitaire moestuintjes te bewonderen. Onder een stralende zon begonnen eerder deze maand bijna veertig enthousiaste studenten en medewerkers met de aanleg van hun eigen volkstuin in de Hortus botanicus.

De nieuwe Community Garden is een initiatief van expertisecentrum Studenten- en Onderwijszaken (SOZ) in het kader van duurzaamheid. De Universiteit Leiden wil bijdragen aan een groene, gezonde en inclusieve campus met een positieve impact op het gebied van klimaat en circulariteit. Eind vorig jaar werden studenten en medewerkers met groene vingers daarom opgeroepen om te helpen met de aanleg en verzorging van moestuintjes in de Hortus botanicus. Daar werd enthousiast op gereageerd.

Het project werd op 7 maart officieel ‘afgeschopt’ door SOZ duurzaamheidscoördinator Mark Siezenga, die als eerste een stuk van de volkstuin omspitte. ‘Het is geweldig om zoveel enthousiaste mensen bezig te zien in de Community Garden’, zei hij. ‘Ik ben heel erg benieuwd wat het resultaat zal zijn nu medewerkers en studenten samen aan de slag gaan naast hun studie en werk. Daarnaast vraag ik me af wat dit zal doen met hun bewustwording over duurzaamheid. En bovenal ben ik natuurlijk benieuwd naar de oogst van de acht moestuintjes.’ 

Palmkool en pastinaak

In de tropische kas van de Hortus kregen de deelnemers een masterclass van hoofd horticultuur Rogier van Vugt. Hij vertelde onder meer over het zo goed mogelijk laten groeien van gewassen en hoe je deze vervolgens het beste kunt oogsten voor eigen gebruik. Zo werd iedereen klaargestoomd voor de volgende stap: het starten en omploegen van de eigen volkstuinen.

De studenten en medewerkers zullen de komende maanden in acht groepen werken aan hun eigen stukje grond. Alle planten en zaden voor de tuintjes worden samengesteld door de Hortus, en bevatten onder meer palmkool, tomaat en pastinaak. Tot en met oktober zullen de deelnemers de volkstuinen onderhouden en de gewassen oogsten voor eigen gebruik. Ook is er een leuke challenge: wie kan de grootste ui kweken? 

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen en het resultaat van de Community Garden? Neem dan contact op met SOZ duurzaamheidscoördinator Mark Siezenga. Of maak zelf een wandeling langs de volkstuinen in de Hortus!

Deelnemers kregen een masterclass van hoofd horticultuur Rogier van Vugt.

Over de SOZ Community Garden

De Community Garden is een initiatief van expertisecentrum SOZ in het kader van duurzaamheid. Binnen de Universiteit Leiden is de kern van de duurzaamheidsvisie het werken aan een duurzame studeer- en werkomgeving, die mobiliseert en inspireert tot het verder realiseren van een positieve maatschappelijke impact. Hierbij bestaat de wens om studenten en medewerkers nauwer met elkaar om te laten gaan. Daarbij draagt de universiteit vitaliteit, en bewustwording in duurzaamheid hoog in het vaandel. Al deze doelen komen samen in het onderhouden van een universiteitsvolkstuin in de Hortus botanicus Leiden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.