
Financiering voor verdere ontwikkeling Levend Lab en andere buitenlaboratoria
Een consortium van onderzoeksfaciliteiten die waterkwaliteit bestuderen, heeft een subsidie ontvangen van NWO. De toegekende 4,18 miljoen euro gaat helpen om de buitenlaboratoria van Universiteit Leiden, NIOO-KNAW, Radboud Universiteit en de WUR te upgraden tot slimme en samenwerkende ‘hubs’.
Onderzoek doen in de ‘echte’ natuur. De komende tien jaar krijgen de buitenlaboratoria, de experimentele ‘mini-watersysteem’-faciliteiten, ondersteuning van datawetenschappers van de Universiteit Twente en DANS-KNAW. De faciliteiten uit het consortia zijn het Levend Lab van de Universiteit Leiden, de limnotrons van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), samen met de proeftuin van de Radboud Universiteit en de Sinderhoeve faciliteit van de WUR.
Samenwerken in SMART ‘hubs’ is het doel. De onderzoeksfaciliteiten gaan meetapparatuur en ondersteuning van datawetenschappers delen. Martina Vijver, wetenschappelijk directeur van het CML en een van de kartrekkers van het Leidse Levend Lab is erg blij met de toekenning. ‘Deze subsidie zien wij als een nationale erkenning van onze buitenlaboratorium-faciliteit Levend Lab. Het betekent voor ons de opstap naar internationale allure.’
‘Dit is nationale erkenning van het Levend Lab en een opstap naar internationale allure.’
Waarom SMART?
SMART staat voor Self Monitoring, Analysis and Reporting Technologies. Dankzij recente technologische ontwikkelingen, zoals waterkwaliteitssensoren en geautomatiseerde monsternemers, kunnen onderzoekers tegenwoordig gegevens verzamelen op een ongekend gedetailleerd niveau. Deze vooruitgang opent de deur naar een betere verwerking van die gegevens, met behulp van de nieuwste AI-technieken. Zo ontstaan er datapijplijnen die niet alleen efficiënter zijn, maar ook volledig aansluiten bij de principes van open wetenschap.
Door toonaangevende zoetwaterecologen en datawetenschappers in Nederland te verenigen, vormt het samenwerkingsproject Slimme experimentele faciliteiten voor aquatische processen (SEFAP) een centrale hub voor onderzoek naar binnenwateren. Deze ‘one-stop-shop’ maakt het mogelijk om water-ecosystemen te bestuderen op uiteenlopende niveaus van complexiteit: van streng gecontroleerde labexperimenten tot natuurlijk gekoloniseerde buitenopstellingen die ecologisch realistischer zijn.
Toonaangevende zoetwaterecologen en datawetenschappers in Nederland verenigen zich in dit project.
Nederlandse positie versterken en voorspelbaarheid verbeteren
SEFAP is sterk geworteld in de principes van open science. Het initiatief stelt faciliteiten beschikbaar via toegangsdagen voor onderzoekers, bouwt een gedeelde pool van meet- en analysetools, en ontwikkelt een centrale metadatabase voor aquatisch-ecologische experimenten. Daarmee versterkt SEFAP de positie van de Nederlandse aquatisch-ecologie op internationaal niveau.
De langetermijndoelstelling van SEFAP is om de voorspelbaarheid van aquatische ecosystemen te verbeteren in een veranderende wereld. Daarbij verschuift de focus van het enkel meten van effecten ("wat gebeurt er?") naar het doorgronden van de onderliggende processen op soort- tot ecosysteemniveau ("hoe en waarom gebeurt het?").
Over het onderzoeksprogramma
Het onderzoeksprogramma ‘Wetenschappelijke infrastructuur (WI) nationale consortia’ is bedoeld voor het financieren van infrastructuur die vernieuwende wetenschap mogelijk maakt. Met de investeringen uit dit onderzoeksprogramma versterkt NWO de wetenschappelijke infrastructuur die Nederlandse kennisinstellingen beschikbaar stellen aan de gehele onderzoeksgemeenschap. Hiervoor werken wetenschappers uit heel Nederland samen om nieuwe faciliteiten te realiseren, soms ook met internationale partners.