Universiteit Leiden

nl en
Medewerkerswebsite Selecteer eenheid
Je ziet nu alleen algemene informatie. Selecteer je organisatie om ook informatie te zien over jouw faculteit.

Betoverend kunstwerk met een boodschap: ‘Cinquecento Medusae’ in het KOG

Sinds 24 maart hangt het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vol met honderden kleurrijke kwallen. Maar achter die betoverende aanblik schuilt een serieuze boodschap: de tentoonstelling symboliseert het verlies van biodiversiteit in de oceanen door klimaatverandering.

Bewustwording als doel

De tentoonstelling Cinquecento Medusae (500 kwallen) van de Zwitserse kunstenares Rosanna Baledda wil het bewustzijn vergroten over de gevolgen van klimaatverandering voor het leven in zee.

‘Het leven in de oceanen is de basis van al het leven op aarde,’ zegt Baledda. ‘Het doet me pijn wanneer we onze oceanen en het leven daarin schade toebrengen. Ik wilde een boodschap overbrengen die de wetenschappelijke waarschuwingen ondersteunt, maar ook speels en artistiek is.’

Kwallen als stille getuigen

Met haar kunst wijst Baledda op een opvallend gevolg van klimaatverandering en vervuiling: de wereldwijde toename van kwallen, terwijl andere diersoorten verdwijnen. ‘Ik heb gekozen voor kwallen omdat ze getuige zijn van de veranderingen,’ legt ze uit.

Kwallen zijn goed aangepast aan warme, vervuilde oceanen. Ze profiteren van de afname van roofvissen zoals sardines en haringen – veroorzaakt door overbevissing – en van de afwezigheid van hun natuurlijke vijand, de zeeschildpad. Die laatste wordt bedreigd door zwerfplastic, dat vaak wordt aangezien voor voedsel.

Wil je de kwallen zelf bewonderen en meer leren over de impact van klimaatverandering op de oceanen? De tentoonstelling is nog tot half juni te zien in het KOG.

De tentoonstelling Cinquecento Medusae werd op 24 maart officieel geopend in aanwezigheid van decaan Suzan Stoter en Fabian Grass, deputy head of mission van de Zwitserse ambassade. De opening vond plaats in het KOG en werd georganiseerd door het Leiden University Green Office en het centrale duurzaamheidsteam van de universiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.