
‘Een eigen kunstwerk in het KOG? Dat kunnen niet veel studenten zeggen’
Het ontwerp van student Jill Stoelinga is verkozen tot winnaar van de 450-kunstwedstrijd. Vanaf 12 mei kun jij meehelpen met het schilderen van het kunstwerk. Lees verder om te ontdekken waar het schilderij voor staat en hoe jij kunt helpen!
Ter ere van de 450ste verjaardag van onze faculteit kregen studenten en medewerkers de kans om hun eigen ontwerpen, tekeningen of schilderijen in te zenden voor een kunstwerk in het KOG. De kunstwedstrijd sluit naadloos aan bij het uitgangspunt dat de lustrumviering wordt georganiseerd voor en door onze studenten en medewerkers. Dankzij het ‘painting by number’-principe kan iedereen eenvoudig meehelpen aan het schilderij. De benodigde verfmaterialen worden bovendien gesponsord door onze partner Van Kruistum Vastgoed. Op deze manier geven we op een creatieve én budgetvriendelijke manier invulling aan het lustrum.
Uit alle inzendingen is het ontwerp van student Rechtsgeleerdheid Jill Stoelinga gekozen om een plek te krijgen op een muur in de A-gang op de begane grond (tegenover de kamers van de studieverenigingen en naast het JuCa) in het KOG!
Kun je iets vertellen over jouw kunstwerk? Wat zien we precies?
Op het kunstwerk zijn verschillende elementen te zien die ieder een aspect van de faculteit vertegenwoordigen. Zo zie je de Leidse sleutels, een karakteristieke molen en de Haagse ooievaar – symbolen die de verbinding met zowel Leiden als Den Haag benadrukken. Een spaarvarken met vallend geld en Vrouwe Justitia vertegenwoordigen de economische en juridische opleidingen. Ook het universiteits- en 450-logo zijn opgenomen om de verjaardag van de universiteit en faculteit te benadrukken. Op de achtergrond zie je het Kamerlingh Onnes Gebouw. Al deze elementen zijn met elkaar verbonden door sticky notes, die verwijzen naar een detective muur en de studie Criminologie. Op deze manier heb ik geprobeerd alle kenmerkende elementen van de faculteit in het kunstwerk samen te brengen.
Van Kruistum
Het canvas en de schilderspullen die worden gebruikt om het kunstwerk van Jill vorm te geven, zijn gesponsord door Van Kruistum Vastgoedzorg. ‘Wij vinden het heel tof om hieraan bij te dragen’, vertelt Kirsten van Kruistum eigenaar van het totaalonderhoudsbedrijf. ‘Of je nu een universitaire studie volgt of schilder bent, in deze artistieke vorm komen die twee werelden prachtig samen.’
Twee jaar geleden nam Van Kruistum het bedrijf over van haar vader en sindsdien zijn ze een vast partnerbedrijf van de Universiteit Leiden en onze Rechtenfaculteit. ‘Vorig jaar hebben we het schilderwerk in de Lorentzzaal mogen doen. Dat was een immens, maar geweldig project.’ Van Kruistum is blij met het kunstwerk van Jill: ‘Ik vind het een mooi en goed doordacht ontwerp. Zeker met alle verschillende kleuren en de creatieve manier hoe het geschilderd wordt.’
Had je een specifieke boodschap in gedachten voor het schilderij?
Op het schilderij zie je een aantal regenbogen. Die heb ik opgenomen om meer kleur toe te voegen, maar ook als symbool van inclusiviteit en acceptatie. Hoewel er op de universiteit en faculteit wel degelijk aandacht aan wordt besteed, denk ik dat het nog beter kan. Ik vind het belangrijk om uit te dragen dat iedereen hier zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt.
Waarom besloot je om mee te doen aan de muurschilderwedstrijd?
Creatief bezig zijn is een grote hobby van mij. Ik schilder, teken en ontwerp veel. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld druk met designs maken voor T-shirts. Toen ik een paar maanden geleden de oproep voor de schilderwedstrijd langs zag komen, ben ik heel spontaan begonnen met iets ontwerpen.
Ik leverde een ontwerp in onder het mom: ‘we zien wel wat eruit komt’. Ik had eigenlijk nooit verwacht dat ik zou winnen. Toen ik dat hoorde heb ik gelijk mijn moeder en vriend gebeld. Zij hebben me enorm geholpen met het verbeteren van het kunstwerk en ik wilde graag mijn enthousiasme delen.
De muurschildering wordt onthuld tijdens Lawlands op 19 juni. Kijk je daar naar uit?
Ik kijk er heel erg naar uit om mijn ontwerp met iedereen te delen. Voor de onthulling hoop ik ook een paar vrienden van thuis mee te nemen, dat zou het extra speciaal maken. Het lijkt me ontzettend leuk, en ik ben vooral benieuwd naar de reacties van iedereen! Al met al vind het heel gaaf dat ik deze kans heb gekregen. Een eigen kunstwerk op de muur in het KOG kunnen niet veel studenten zeggen. Ik denk eigenlijk niemand.
'Painting by numbers'
Het ontwerp van Jill wordt met een ‘painting by numbers’-principe gerealiseerd. Met deze methode kan iedereen een stukje van het kunstwerk invullen. In de week van 12 mei zijn er drie verschillende inloopmomenten waarbij iedereen langs kan komen om bij te dragen aan het schilderij.
De schildermomenten vinden plaats in het KOG-restaurant en zijn op vrije inloop. Je hoeft je dus nergens voor aan te melden. Bovendien is iedereen welkom! De schildermomenten staan gepland op:
- Maandag 12 mei, 13.30-16.00
- Donderdag 15 mei, 12.00-16.00
- Vrijdag 16 mei, 12.00-15.00
