
Leerlijnen in kaart om werkdruk te verlichten
Met subsidie van het werkbelevingsfonds wil Kerngroep Werkbalans in Actie de werkdruk van docenten verlichten.
Uit de Personeelsmonitor 2022 bleek dat werkdruk een belangrijk thema is. De Universiteitsraad heeft daarom twee miljoen euro beschikbaar gesteld in een zogeheten werkdrukverlichtingsfonds. Het budget is met name bedoeld voor ‘lokale’ initiatieven, die zich zo laag mogelijk in de organisatie bevinden.
Bij FGW wordt met dit budget een project gefinancierd om de leerlijnen van de BA-opleidingen in kaart te brengen. Veel wetenschappers worstelen met de combinatie van veeleisend onderzoek en tijdrovend onderwijs. Door helder te maken welke vaardigheden studenten wanneer opdoen, moet het mogelijk worden om het onderwijs efficiënter te maken met positieve resultaten voor de werkbalans van docenten en studenten.
Fijn voor docent en student
Werkbalans in Actie-lid Jaap Kamphuis is vanaf het begin betrokken geweest bij het project. ‘Elke opleiding moet dertien vakoverschrijdende vaardigheden verknopen met het onderwijs,’ vertelt hij. ‘Daarvoor is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in de wijze waarop je vaardigheden binnen je opleiding aanleert. Verder dienen opleidingen het vijfde semester vrij te spelen voor minoronderwijs, waardoor ook leerlijnen verlegd zullen moeten worden. In een pilot gaan we daarom eerst voor zes opleidingen in kaart brengen hoe de leerlijnen eruitzien. Dit semester wordt daar op basis van syllabi en gesprekken met docenten een inventarisatie gemaakt.’ Na de eerste fase met zes opleidingen, zullen op basis van de resultaten daarvan ook de overige bacheloropleidingen op een vergelijkbare manier doorgelicht worden.
De verwachting is dat hieruit niet alleen zal blijken in hoeverre de opleidingen er al in slagen om te voldoen aan de implementatie van deze vaardigheden, maar er ook dubbelingen of hiaten gevonden zullen worden.. Kamphuis: ‘Soms moeten studenten voor drie vakken in een semester een groot essay schrijven. Dan is het misschien efficiënter om een andere toetsvorm te zoeken, die zowel voor de docent als de student minder tijdrovend is.’
De universiteit vindt het belangrijk dat je tevreden bent over je werk. Wij peilen daarom tot 20 mei jouw mening via het werkbelevingsonderzoek. De resultaten gebruiken we voor verbeteringen die het werkplezier vergroten. Je ontvangt een uitnodiging voor het onderzoek per mail.