Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht voor docenten

Wanneer u teksten, afbeeldingen of videobeelden wilt gebruiken in uw college of studiemateriaal, dan krijgt u te maken met auteursrecht. Het Auteursrechten Informatiepunt kan u adviseren over het gebruik van deze teksten en beelden in uw onderwijs.

Voor het openbaar maken of verveelvoudigen van werk van anderen is vooraf toestemming nodig van de auteursrechthebbenden. Tussen verschillende partijen zijn afspraken gemaakt over wat wel of niet is toegestaan bij het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal. Houdt u zich niet aan de afspraken, dan riskeert u een boete. Deze komen op rekening van het wetenschappelijk instituut waaraan u bent verbonden.

Toestemming

Op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) kunt u nalezen in welke situatie u wel of geen toestemming nodig heeft voor het gebruik van het studiemateriaal. Wilt u zeker weten dat u materiaal rechtmatig beschikbaar maakt, vraag dan bij de UBL een (online) collegeplank aan. Het is altijd toegestaan om links te plaatsen naar artikelen of boeken uit databases waarop de UBL is geabonneerd in Blackboard of een andere digitale leeromgeving.

Meer informatie

Wilt u boeken en artikelen beschikbaar maken voor studenten in de digitale leeromgeving of in een reader? Houd dan rekening met de regels van het auteursrecht en met (eventuele) kosten. Op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden leest u meer over dit onderwerp.

Auteursrecht voor docenten

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie