Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht voor docenten

Gebruikt u teksten, afbeeldingen of videobeelden in uw college of studiemateriaal? Dan krijgt u te maken met auteursrecht. Het Auteursrechten Informatiepunt adviseert u over het gebruik van teksten en beelden in uw onderwijs.

Voor het openbaar maken of verveelvoudigen van werk van anderen heeft u vooraf toestemming nodig van de auteursrechthebbenden.

De universiteit heeft met verschillende partijen afspraken gemaakt over wat wel of niet is toegestaan bij het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal. Houdt u zich niet aan de afspraken, dan krijgt u vaak een boete. De kosten voor de boete zijn voor het wetenschappelijk instituut waar u aan verbonden bent.

Toestemming

Op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) leest u in welke situatie u wel of geen toestemming nodig heeft voor het gebruik van het studiemateriaal.

Het is altijd toegestaan om links te plaatsen naar artikelen of boeken uit databases waarop de UBL is geabonneerd in Blackboard of een andere digitale leeromgeving.

Wilt u zeker zijn dat u goed zit? Vraag dan een (online) collegeplank aan bij de UBL.

Auteursrecht in digitale leeromgeving

Wilt u boeken en artikelen beschikbaar maken voor studenten in de digitale leeromgeving of in een reader? Houd dan rekening met de regels van het auteursrecht en met (eventuele) kosten. Lees meer op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Auteursrecht voor docenten
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.