Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht voor docenten

Gebruik je teksten, afbeeldingen of videobeelden in je college of studiemateriaal? Dan krijg je te maken met auteursrecht. Het Auteursrechten Informatiepunt adviseert je over het gebruik van teksten en beelden in je onderwijs.

Voor het openbaar maken of verveelvoudigen van werk van anderen heb je vooraf toestemming nodig van de auteursrechthebbenden. De universiteit heeft met verschillende partijen afspraken gemaakt over wat wel of niet is toegestaan bij het opnemen van bronnen in onderwijsmateriaal. Hou je je niet aan de afspraken, dan krijg je vaak een boete. De kosten voor de boete zijn voor het wetenschappelijk instituut waar je aan verbonden bent.

Toestemming

Op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) lees je in welke situatie je wel of geen toestemming nodig hebt voor het gebruik van het studiemateriaal. Het is altijd toegestaan om links te plaatsen naar artikelen of boeken uit databases waarop de UBL is geabonneerd in Brightspace of een andere digitale leeromgeving.

Wil je zeker zijn dat je goed zit? Vraag dan een (online) collegeplank aan bij de UBL.

Auteursrecht in digitale leeromgeving

Wil je boeken en artikelen beschikbaar maken voor studenten in de digitale leeromgeving of in een reader? Hou dan rekening met de regels van het auteursrecht en met (eventuele) kosten. Bekijk ook de volgende rubriek op de supportpagina van Brightspace:

Informatiepunt auteursrechten

Lees meer over auteursrecht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.