Universiteit Leiden

nl en

Reserveren van studio's en videowerkplekken

Sommige faculteiten beschikken over studio's en/of videowerkplekken waar u gebruik kunt maken van pc’s met geavanceerde audio- beeld- en videobewerkingssoftware.

De afdeling Future Learning Office (FLO) adviseert en ondersteunt medewerkers van de faculteit Governance & Global Affairs bij het gebruiken en ontwikkelen van allerlei digitale leermaterialen in het onderwijs.

Weblectures

Een weblecture is een audiovisuele registratie van een lezing die online beschikbaar wordt gemaakt in Blackboard. Een weblecture bestaat uit een opname van de spreker (audio + video) en een opname van wat wordt geprojecteerd via de projector (Powerpoint, Prezi, video's, enz.). Na het opnemen vindt standaardbewerking van de weblecture plaats, waarbij het begin, pauze en einde worden uitgesneden en aan het begin van elke weblecture een extra dia wordt toegevoegd met de gebruiksvoorwaarden. De opnames beginnen en eindigen 5 minuten voor en na de geplande tijden van elk college (bijvoorbeeld als een college is gepland van 9.15 tot 11.00 uur, begint de opname om 9.10 uur en eindigt om 11:05 uur). Weblectures kunnen alleen worden bekeken door personen die zijn ingelogd met een ULCN-account én beschikken over de unieke link naar de weblectures van een specifieke cursus.

Vaste opnameapparatuur is beschikbaar in de volgende collegezalen:

 • Wijnhaven:
  • 2.01
  • 2.02
 • Anna van Buerenplein:
  • 2.21
 • Schouwburgstraat:
  • A0.06

Webinars

FLO kan je ook helpen bij het opzetten en uitzenden van een webinar (bijvoorbeeld via Youtube). Dat kan vrij gemakkelijk en flexibel. Voor een mooie webinar is een goed belichte locatie met weinig tot geen omgevingsgeluid zeer belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld in een van de leslokalen of vergaderruimtes op de campus. Indien je ook slides wilt presenteren, is een groot (televisie)scherm (bij voorkeur geen beamer) op de achtergrond ook noodzakelijk. Denk er dan ook aan dat je een goed zichtbare lettertype en grootte gebruikt in de slides. 

Zelf aan de slag

FLO heeft een microfoon, dictafoon en webcam die je kunt lenen. Hiermee kan je een screencast, podcast of webcam opname maken met goede beeld- en geluidskwaliteit. Wij geven ook graag advies en uitleg over geschikte software voor het opnemen, bewerken en delen van jouw video’s.

Apparatuur te leen

Onderstaand een overzicht van de apparatuur die bij FLO te leen is voor het maken van audio en video opnames. Voor meer informatie, beschikbaarheid en reserveringen kan je contact opnemen met de ICT&O-Coördinator.

 • Tascam DR-40 audio recorder
 • Blue Yeti USB microfoon
 • Logitech Brio 4K USB webcam

Contact:

071 527 3203
e.sener@fgga.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.