Universiteit Leiden

nl en

Online learning

MOOC en SPOCs zijn cursussen die je online kunt volgen. MOOC staat voor Massive Open Online Course: een cursus die iedereen gratis via het web kan volgen. Een SPOC staat voor Small Private Online Course. Een SPOC is net als een MOOC volledig online te volgen. Een student mag echter alleen deelnemen als hij daarvoor wordt uitgenodigd, door een selectie komt of betaalt.

Voor wie zijn MOOCs en SPOCs?

Aan een MOOC doen vaak tienduizenden mensen mee. Mensen die vroeger geen geld hadden om een universitaire opleiding te volgen, mensen die geen universiteit binnen bereik hebben (zoals in veel Afrikaanse landen) en ook afgestudeerden die zich op academisch niveau in een onderwerp willen verdiepen. Via MOOCs kunnen zij op een laagdrempelige manier universitair onderwijs volgen. Veel gerenommeerde internationale universiteiten bieden tegenwoordig MOOCs aan. Ze zijn te vinden op bijvoorbeeld Coursera en EdX.

SPOC is net als een MOOC volledig online te volgen. Er zitten alleen meer beperkingen aan de deelname. Een student moet ervoor worden uitgenodigd, geselecteerd of betalen. Door het beperkte aantal deelnemers kan een docent bij een SPOC meer persoonlijke begeleiding geven dan bij een MOOC. Een docent kan ook zelf essays of groepsopdrachten nakijken.

De MOOCs van de universiteit

De universiteit heeft sinds 2013 een aantal MOOCs ontwikkeld. De MOOCs zijn te volgen via het platform van Coursera. De docententeams worden bij de ontwikkeling van MOOCs begeleidt door het Online Learning Lab. Dit team heeft professionals beschikbaar op het gebied van het maken van video, digitale didactiek, community management en projectcoördinatie.

Een MOOC gebruiken voor uw eigen onderwijs

U kunt MOOCs gebruiken voor uw eigen onderwijs. U heeft hierin drie mogelijkheden:

  • U kunt de videos uit een MOOC downloaden en bijvoorbeeld via Blackboard beschikbaar stellen. U heeft hiervoor wel toestemming van de MOOC docent nodig.
  • Sommige cursussen zijn permanent toegankelijk, waardoor u uw studenten op elk moment naar elke willekeurige kennisclip of literatuur kan doorverwijzen. Voordeel is dat uw studenten dan ook de in-video multiple choice vragen kunnen maken om voor zichzelf hun begrip van de stof te toetsen. Ook in dit geval moet u de MOOC-docent om toestemming vragen voor het gebruik van het materiaal.
  • U kunt uw studenten ook een hele MOOC laten volgen. U kunt hiervoor een besloten kopie van de MOOC laten inrichten voor uw eigen studenten. Dit kan voor MOOCs op het Coursera platform.

Zelf een MOOC of SPOC maken

Als u zelf een MOOC of SPOC wilt ontwikkelen, kunt u terecht bij het Online Learning Lab. Zij bespreken uw eerste ideeën met u en adviseren u over de verdere procedure. Vervolgens dient u na afstemming met uw ICT&O coördinator een proposal in bij de Stuurgroep ICTO. Hierin vermeldt u:

  • hoe de MOOC of SPOC de reputatie van de Universiteit Leiden versterkt
  • hoe de MOOC of SPOC bijdraagt aan onderwijsinnovatie
  • wat het doel van de cursus is
  • welke leeruitkomsten u voor ogen heeft
  • of u de cursus voor uw eigen onderwijs of eigen onderzoek kunt inzetten.

Wanneer de aanvraag wordt toegewezen, ondersteunt het Online Learning Lab u bij alle stappen van het ontwikkelproces en uitvoering. De doorlooptijd van de ontwikkeling van een MOOC of SPOC is 6-9 maanden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie