Universiteit Leiden

nl en

Online learning

Sommige studenten kunnen niet fysiek bij uw colleges op locatie zijn. Zij volgen bijvoorbeeld onderwijs online. Hoe ontwikkel je een lesmethode voor deze doelgroep?

Online learning: MOOC en SPOCs

MOOC en SPOCs zijn cursussen die een student volledig digitaal volgt. MOOC staat voor Massive Open Online Course: iedereen kan de cursus gratis online volgen. Een SPOC staat voor Small Private Online Course: een student krijgt van de onderwijsinstelling een persoonlijke uitnodiging voor de digitale cursus.

Voor wie zijn MOOCs en SPOCs?

Aan een MOOC doen vaak tienduizenden mensen mee. De doelgroepen:  

 • Mensen die vroeger geen geld hadden om een universitaire opleiding te volgen
 • Mensen die geen universiteit binnen bereik hebben (zoals in veel Afrikaanse landen)
 • Afgestudeerden die zich op academisch niveau in een onderwerp willen verdiepen 

Via MOOCs kunnen zij op een laagdrempelige manier universitair onderwijs volgen. Veel gerenommeerde internationale universiteiten bieden tegenwoordig MOOCs aan. Ze zijn te vinden op bijvoorbeeld Coursera en EdX.

SPOC is net als een MOOC volledig online te volgen. Er zitten alleen meer beperkingen aan de deelname. Een student moet ervoor worden uitgenodigd, worden geselecteerd of hij moet betalen. Door het beperkte aantal deelnemers kan je als docent bij een SPOC meer persoonlijke begeleiding geven dan bij een MOOC. Je kunt ook zelf essays of groepsopdrachten nakijken.

De MOOCs van de universiteit

De universiteit heeft sinds 2013 een aantal MOOCs. De MOOCs zijn te volgen via het platform van Coursera. Het Centre for Innovation begeleidt docententeams bij de ontwikkeling van MOOCs. Bij het Lab zitten professionals op het gebied van video, digitale didactiek, community management en projectcoördinatie.

MOOC gebruiken voor je onderwijs

Je kunt MOOCs gebruiken voor je onderwijs. Je hebt  drie mogelijkheden:

 • Je kunt de videos uit een MOOC downloaden en bijvoorbeeld via Brightspace beschikbaar stellen. Je hebt hiervoor wel toestemming van de MOOC-docent nodig.
 • Sommige cursussen kunnen je studenten altijd volgen. Je kunt ze daardoor altijd doorverwijzen naar elke willekeurige kennisclip of literatuur. Voordeel is dat je studenten dan ook de in-video multiplechoice-vragen maken om de stof te toetsen. Ook in dit geval moet je de MOOC-docent om toestemming vragen voor het gebruik van het materiaal.
 • Je kunt je studenten ook een hele MOOC laten volgen. Je kunt hiervoor een besloten kopie van de MOOC laten inrichten voor je eigen studenten. Dit kan voor MOOCs op het Coursera platform.

Zelf een MOOC of SPOC maken

Wil je zelf een MOOC of SPOC ontwikkelen? Dan kun je terecht bij het Online Learning Lab. Zij bespreken jouw eerste ideeën met je en adviseren je over de verdere procedure. Leg je plan voor aan je ICT- & Onderwijscoördinator en dien een voorstel in bij de Stuurgroep ICTO. Zet hierin:

 • Hoe de MOOC of SPOC de reputatie van de Universiteit Leiden versterkt
 • Hoe de MOOC of SPOC bijdraagt aan onderwijsinnovatie
 • Wat het doel van de cursus is
 • Welke leeruitkomsten je voor ogen hebt
 • Of je de cursus voor je eigen onderwijs of eigen onderzoek kunt inzetten

Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan ondersteunt het Online Learning Lab je bij alle stappen van het ontwikkelproces en de uitvoering. De doorlooptijd van de ontwikkeling is zes tot negen maanden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.