Universiteit Leiden

nl en

Digitaal toetsen

U kunt (grote) groepen studenten tegelijkertijd digitaal toetsen. Buiten multiple choice-vragen, kunt u gebruikmaken van open vragen, matchingsvragen, (grafische)verbindvragen en multimedia. Nakijken en analyseren doet u ook online. Bekijk hier de mogelijkheden van digitaal toetsen.

Digitaal toetsen bij (grote) groepen studenten

Het is binnen de Universiteit Leiden mogelijk om bij (grote) groepen studenten tegelijkertijd een digitale toets af te nemen. Digitaal toetsen kan in het Universitair Sportcentrum (USC). In het USC is er plek voor groepen van maximaal 380 studenten. 

De voordelen van digitaal toetsen

Digitaal toetsen heeft voordelen:

  • u hoeft geen onleesbare handschrijften te ontcijferen.
  • u heeft de beschikking over veel variatie in vragen. Buiten de veelgebruikte multiple choice-vragen, kunt u gebruikmaken van open vragen, matchingsvragen, (grafische)verbindvragen en multimedia. Zo kunt u op een makkelijke manier de kwaliteit van uw toetsvragen verbeteren.
  • u verbetert de kwaliteit van uw toetsen door de uitgebreide functionaliteiten in soorten antwoorden en het toekennen van punten voor antwoorden. Hierdoor krijgt u meer inzicht in studenten die wel en niet de leerstof beheersen.
  • u kunt online nakijken en analyseren: dus geen stapels papier meer, en een duidelijke workflow in het nakijken.

Voor studenten zit de winst vooral in de oefentoetsen, terugkoppeling op deelonderwerpen en de snelheid waarmee ze hun resultaten weten. Ook vinden ze het prettig om te kunnen typen in plaats van te schrijven en kunnen ze beter hun antwoorden formuleren. 

Kosten en planning

De kosten zijn vergelijkbaar met die van papieren toetsen. Zorg wel dat u uw digitale toets op tijd inplant: de capaciteit van het aantal laptops is (vooralsnog) beperkt. 

Aan de slag met digitaal toetsen

Het maken van digitale toetsvragen gebeurt in de toetsapplicatie die uw faculteit gebruikt. Hieronder staat welke faculteit gebruik maakt van welke applicatie en de gegevens van de toetscoördinator.

Als u aan de slag wilt met digitaal toetsen of meer wil weten over de mogelijkheden binnen uw faculteit, neemt u contact op met de toetscoördinator.

Faculteit

Toetssysteem

Toetscoördinator / Contactpersoon

Geesteswetenschappen

RemindoToets

ECOLe

ecole@hum.leidenuniv.nl

LUMC

RemindoToets

Suzanne Michels & Anneke Kramer-Top

digitaaltoetsen@lumc.nl

Rechtsgeleerdheid

Ans

Brightspace@law.leidenuniv.nl

Sociale Wetenschappen

RemindoToets

Solo

solo@fsw.leidenuniv.nl 

Wiskunde & Natuurwetenschappen

Ans

seeds@science.leidenuniv.nl

 

Governance and Global Affairs

Ans

e.sener@fgga.leidenuniv.nl

Digitaal toetsen: hoe ziet dat eruit? 

Studenten die een tentamen digitaal maken, loggen met hun ULCN-account in op de chromebooks die op de tafels staan opgesteld. Na het inloggen komen de studenten in de toetsomgeving en kunnen zij na goedkeuring van een begeleider de toets starten.

De chromebooks zijn zo ingericht dat studenten alleen de toets zien waartoe ze geautoriseerd zijn. Alle andere functies, zoals internettoegang of usb-poorten, zijn afgeschermd.

Richtlijnen digitaal toetsen

Ook studenten die extra tijd nodig hebben, kunnen in het USC een digitale toets maken. Dat kan in dezelfde zaal als de reguliere studenten of in de Multifunctionele zaal op de 1e verdieping. Dat wordt door het USC ingepland.

Er zijn op dit moment 3 laptops beschikbaar die voorzien zijn van voorleessoftware. Indien er meer studenten zijn die deze voorziening nodig hebben, neem dan contact op met de ICT&O coördinator of de projectleider digitaal toetsen.

In het USC vinden studenten instructies over inloggen en wat te doen bij technische problemen. Deze instructies worden door de surveillanten voor aanvang van de toets op de tafels neergelegd.

De faculteit zorgt zelf voor kladpapier, extra casusbeschrijvingen of andere inhoudelijke (hulp)middelen die tijdens een tentamen zijn toegestaan.

Tijdens een digitale toets mogen er geen dranken (koffiebekers) of etenswaren op de tafels staan, ter bescherming van de laptops.

Pilot

Digitaal toetsen is tot en met eind 2020 een pilotproject. Daarna zal het worden ingebed in de organisatie als standaard dienstverlening.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.