Universiteit Leiden

nl en

Digitale leeromgeving

Blackboard is een Learning Management System (LMS). Blackboard is het hart van de digitale leeromgeving van de universiteit die verder onder meer bestaat uit de onderdelen Usis en de e-studiegids. Met Blackboard kunt u uw college of cursus digitaal ondersteunen. U kunt roosters, opdrachten, hoorcollege sheets en literatuur overzichtelijk bij elkaar plaatsen en actueel houden.

Blackboard

Ga naar de inlogpagina van Blackboard.

Inloggen

Een cursus toevoegen

In principe wordt een cursus automatisch toegevoegd aan Blackboard. Als uw Blackboard-cursus niet automatisch wordt aangemaakt, kunt u een cursus aanvragen via uw facultaire contactpersoon. Zorg ervoor dat u de volgende gegevens meestuurt met uw aanvraag:

  • uw naam
  • uw ULCN-gebruikersnaam
  • de naam van de cursus
  • de opleiding
  • het semester
  • de uSis-code (deze kunt u terugvinden in de elektronische studiegids)

Auteursrecht voor docenten

Houd er rekening mee dat als u materiaal beschikbaar stelt via Blackboard u zich aan het auteursrecht moet houden. Meer informatie over auteursrecht vindt u op de website van de universiteitsbibliotheek.

Een cursus kopiëren

Moet er een kopie gemaakt worden van een bestaande cursus in Blackboard? Dan kunt u dit aangeven bij uw contactpersoon inclusief de naam en ID van de betreffende cursus. Oude cursussen worden niet meteen verwijderd, dus resultaten van studenten gaan niet verloren.

Leren werken met Blackboard

Basiskennis over Blackboard, Kaltura en Turnitin vindt u in de handleidingen voor docenten. Het ICLON organiseert regelmatig Workshops Blackboard basis en Workshops Blackboard voor gevorderden, waarin u alle mogelijkheden van Blackboard leert benutten. Sommige faculteiten bieden eigen Blackboard-trainingen aan. 

Blackboard wordt beheerd door de afdeling Functioneel Beheer van Studenten-en Onderwijszaken.

In de faculteit Sociale Wetenschappen wordt Blackboard intensief gebruikt bij de online ondersteuning van het onderwijs. Via Blackboard worden ook andere applicaties ontsloten, zoals voor plagiaatcontrole (Turnitin), online nakijken (Turnitin), peer review (Pitch2Peer) en video (Kaltura). Ook worden de links naar weblectures en kennisclips via Blackboard aangeboden.

Vragen, advies en training

Voor al uw vragen kunt u terecht bij de SOLO helpdesk. Het is mogelijk om te bellen, mailen, een afspraak in te plannen of langs te lopen in 1.B11. We komen ook graag bij u langs om uw vragen te bespreken.

Aandachtspunten

Cijfers in Blackboard
Usis is het officiële platform voor cijfers. Het kan zo zijn dat u (deel)resultaten via Blackboard met uw studenten wilt delen. Het delen van (deel)cijfers in Blackboard is alléén toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van het Grade Centre. De student krijgt op die manier alleen zijn eigen (deel)resultaten te zien.

Onderwijsmateriaal delen
Let op dat u bij het delen van onderwijsmateriaal rekening houdt met het geldende auteursrecht. Om boetes te voorkomen wordt geadviseerd om naar artikelen te linken in plaats van deze als PDF-bestand te uploaden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie