Universiteit Leiden

nl en

Onderwijs via video en audio

Je kunt je colleges ondersteunen met korte kennisclips, podcasts of vodcasts en andere AV-producties. Of wil je je college live streamen? Lees over de mogelijkheden.

Kennisclips opnemen

Een kennisclip (vaak gebruikt in Blended learning) is een korte video waarin de docent een stukje van de lesstof uitlegt, zodat studenten hier vóór het college al vanaf weten. In het college heeft u dan meer tijd voor verdieping van de stof. Sommige faculteiten hebben een opnamestudio waarin je deze clips kunt opnemen.

Wil je een kennisclip maken? Neem contact op met je videocoördinator >>

Zelf audio- of videomateriaal maken

Niet alle kennisclips hoeven professionele studioproducties te zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met audio- of videomateriaal. Je neemt de clips dan zelf op of bewerkt bestaand materiaal. Inspiratie nodig? Ga naar de Videotoolkit voor tips en voorbeelden van educatieve video's.

Sla je video's op en deel ze via het online videosysteem Kaltura. Kaltura is onderdeel van Brightspace, zodat je je video’s makkelijk beschikbaar stelt voor je studenten. Je kunt je materiaal in Kaltura ook afschermen voor bezoekers van buiten de universiteit. Afgeschermd materiaal is dan alleen zichtbaar voor bezoekers die een ULCN-account hebben.

Live college streamen

Met de apparatuur die gebruik wordt voor een weblecture kun je je college ook livestreamen. Dat is bijvoorbeeld handig in een samenwerking met andere universiteiten. Externe studenten volgen je college dan realtime. Zij krijgen vooraf een link toegestuurd en kijken mee via de webbrowser. Let op: niet alle faculteiten kunnen je helpen met een livestream. Ook is niet elke collegezaal geschikt.

Wil je je college livestreamen? Neem contact op met je videocoördinator >>

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen beschikt over een kleine studio waar je kennisclips kunt opnemen. De studio is voorzien van een krijtbord, whiteboard en ‘greenscreen’.

Dienstverlening en regels

Bij een boeking van de studio heeft u assistentie nodig van iemand die filmt en ook eenvoudige bewerking van de opnames doet. Om deze reden kunt u een boekingsaanvraag doen. Dit is echter niet automatisch een reservering! Na uw boeking proberen we een studentmedewerker te vinden om u te helpen. 

U ontvangt een kopie van uw boekingsaanvraag. Uw reservering is geldig als u een bevestiging heeft ontvangen van het Science E-learning and Educational Development Support team.

Het is niet mogelijk de studio te gebruiken zonder assistentie.

Tijdslot

De studioruimte is goed geïsoleerd en dus heel stil, maar hierdoor is de luchtverversing beperkt. Vanwege de coronamaatregelen zullen we de ruimte daarom een half uur luchten na iedere opnamesessie van een uur. 

Er zijn elke werkdag maximaal 4 tijdslots beschikbaar (maandag-vrijdag).

Een boekingsaanvraag doen

Via onze online boekingsmodule kunt u een boekingsaanvraag voor de studio doen. 

Advies over educatieve video's

Als u advies wilt over welk type video geschikt is voor uw onderwijs, neem dan contact op met het Science E-learning and Educational Development Support team.

Videotoolkit

De Universiteit Leiden heeft een videotoolkit met veel informatie over het maken van video's voor uw onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.