Universiteit Leiden

nl en

Samenwerkend leren

Studenten leren niet alleen van u, maar ook van elkaar. Ze analyseren elkaars teksten, discussiëren samen, beoordelen elkaar of maken groepsopdrachten. Er zijn verschillende tools die samenwerkend leren ondersteunen.

Teksten analyseren (annotatie-tools)

Met annotatie-tools werken studenten en docenten samen aan hetzelfde document. Beide partijen kunnen een stuk tekst selecteren en een discussie starten. Studenten lezen de teksten hierdoor vaker en discussies gaan sneller de diepte in dan als u een losstaand discussieplatform gebruikt.

Wilt u meer weten over annotatie-tools of wilt u er zelf mee aan de slag? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >> 

Studenten beoordelen elkaar (peerreview-tool)

Laat u studenten elkaar eerst beoordelen bij het schrijven van een paper, essay, onderzoeksvoorstel of case study? Dan ontvangt u vaak een beter eindresultaat. De peerreview-tool PeerMark is onderdeel van Turnitin en zit in Blackboard en helpt u bij deze manier van onderwijs. De studenten verwerken de feedback eerst voor ze het eindresultaat naar u sturen.

Een andere tool is Pitch2Peer. Daarmee maken studenten een pitch in de vorm van een videopresentatie en beoordelen ze elkaars pitches.

Wilt u meer weten over peerreview-tools of wilt u er zelf mee aan de slag? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >> 

Discussiëren op Blackboard

Studenten kunnen gemakkelijk met u en met elkaar de discussie aangaan via Blackboard. Blackboard biedt hiervoor vier mogelijkheden:

 • Journal

  In de journal gaan docent en student met elkaar in gesprek. Deze discussie kunt u afsluiten voor andere studenten of juist openen, zodat andere studenten kunnen meelezen.
 • Discussion Board

  In het discussion board gaan studenten en docenten met elkaar in gesprek.
 • Blog

  In een blog delen studenten en docenten gedachten en ideeën over de lesstof. Iedereen kan een blog lezen.
 • Wiki

  In een wiki werkt u met studenten samen aan hetzelfde document.

Groepsopdrachten (samenwerkings-tools)

Bij groepsopdrachten kunt u speciale samenwerkings-tools gebruiken. 

Wilt u meer weten over samenwerkings-tools of wilt u er zelf mee aan de slag? Neem contact op met uw ICT- en Onderwijscoördinator >> 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.