Universiteit Leiden

nl en

Weblectures

Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die achteraf online bekeken kan worden. Wil je een weblecture maken? Lees dan verder.

Wat is een weblecture?

Een weblecture-opname bestaat uit een combinatie van camerabeeld, Powerpoint- of Prezi-slides en geluid. Het uitgangspunt binnen de Universiteit Leiden is dat weblectures enkel als naslagwerk dienen en alleen bestemd zijn voor studenten van het betreffende vak.

Richtlijnen weblecture

Weblectures geven studenten de mogelijkheid om (delen van) colleges in eigen tempo terug te kijken. Dat heeft voordelen voor studenten, maar kan ook inefficiënt studiegedrag uitlokken. Wil je een weblecture op een goede manier inzetten voor je colleges? De richtlijnen hieronder helpen je daarbij.

  • Bedenk of en hoe weblectures je colleges kunnen ondersteunen. Je beslist zelf wanneer en voor hoelang de weblectures beschikbaar zijn (let wel op de onderwijs- en examenreglementen).
  • Zorg voor een veilige leeromgeving. Bedenk of je alle, enkele of geen colleges op wilt nemen. Studenten stellen sommige vragen misschien niet omdat zij worden gefilmd. Vertel je studenten dat je opnames maakt, voor welk doel en op welke digitale locatie: een weblecture op Brightspace. 
  • Bedenk dat interactieve elementen van hoorcolleges misschien niet goed overkomen in weblectures. Bijvoorbeeld als je tijdens de les samen met studenten oefent met de onderzoeksstof of een debat houdt. Voor de duidelijkheid van de opnames kun je dan de vragen uit de zaal herhalen. Houd er verder rekening mee dat een (laser)pointer vaak niet zichtbaar is op een digitale opname.
  • Leg studenten uit hoe zij efficiënt studeren met weblectures. Deze manier van leren heeft vaak een positief effect op de studenttevredenheid, maar er is geen duidelijk verband met studiesucces. Dit zou kunnen komen door een inefficiënte studiemethode onder een deel van de studenten.
  • Houd bij de inzet van weblectures rekening met auteursrechten. Bekijk deze pagina voor meer informatie. Of neem contact op met het Auteursrechten Informatiepunt via auteursrecht@library.leidenuniv.nl

Weblecture zelf maken

Benieuwd naar de tools die jouw faculteit heeft om een weblecture te maken? Neem contact op met je ICT- & Onderwijs-coördinator >>

Andere soorten video en audio

Naast weblectures kun je ook andere soorten video of audio maken om je colleges te ondersteunen. Voorbeelden zijn kennisclips, podcasts of vodcasts. Bekijk de mogelijkheden van video en audio in de Videotoolkit >>

Mediasite

Wil je een weblecture maken? Mediasite is een handige tool. Mediasite kan naast opnames maken ook hoorcolleges livestreamen (met een vertraging van 30-60 seconden) zodat studenten ze thuis of in een andere collegezaal kunnen bekijken. Met de optie Q&A kunnen studenten vragen insturen die alleen een moderator of docent kan bekijken.

Wil je Mediasite gebruiken, dan kan dat alleen in collegezalen met vaste Mediasite apparatuur. Je moet vantevoren reserveren, neem daarvoor contact op met de facultaire support. Op de teaching support portal vind je meer informatie en handleidingen.

In een aantal grote collegezalen in het Bio Science Park kunnen colleges worden opgenomen of live uitgezonden met de ingebouwde opnameapparatuur. In een aantal van deze zalen kan de camera ook handmatig bediend worden om bijvoorbeeld aantekeningen op het krijtbord extra goed leesbaar opgenomen te krijgen.

Waar kunnen opnames gemaakt worden?

Zaal Camerabediening mogelijk?
Gorlaeus C1  Ja
Gorlaeus C2 Ja
Gorlaeus C3 Ja
Gorlaeus C4-5 Ja
Huygens 211-214 Nee (camera op krijtbord gericht)
Huygens/Oort Sitterzaal Ja
Sylvius 1.5.31 Nee
Van Steenis F104 Nee
Van Steenis E004 Nee

Ook in andere universitaire gebouwen zijn zalen met vaste opnamefaciliteiten.

Wat moet ik als docent doen?

De opnames (ook wel ‘weblectures’ genoemd) en livestreams worden op verzoek ingepland en zullen dan automatisch starten en stoppen op het gevraagde moment. In de zaal tijdens uw college hoeft u daar niets voor te regelen.

Tijdens het college is het wel belangrijk dat u de microfoon gebruikt (en inschakelt), ook al lijkt dat voor verstaanbaarheid in de zaal niet nodig. Deze microfoon kunt u ophalen bij de receptie van het gebouw waarin de zaal zich bevindt. Als u vragen van studenten beantwoordt, herhaal deze dan eerst, zodat op de opname ook duidelijk is waarop u antwoord geeft.

Gebruikt u een Apple-laptop, sluit die dan aan via VGA (geen HDMI), anders wordt dat beeld niet goed opgenomen.

Gebruikt u uw eigen Apple-laptop, sluit die dan aan via de VGA-aansluiting in de zaal. Als u de HDMI-aansluiting gebruikt, dan wordt het beeld weliswaar goed in de zaal geprojecteerd, maar wordt alleen maar groen beeld opgenomen in plaats van het beeld van uw computer.

Hoe kunnen studenten de opnames of livestreams bekijken?

De aanvrager krijgt bij de bevestiging van het inplannen de link waar de opnames vindbaar zijn na afloop van de opname. U kunt deze catalogus-link b.v. via Brightspace ter beschikking stellen aan studenten of ervoor kiezen om de links naar afzonderlijke opnames met hen te delen. Dezelfde links kunt u gebruiken om te verwijzen naar de livestreams.

Afscherming

De standaard-instelling is dat opnames alleen kunnen worden bekeken door iedereen met een ULCN-account, maar het kan ook zo worden ingesteld dat er geen inlog nodig is en de opnames dus openbaar zijn (te bekijken voor iedereen die de link heeft). Wilt u een openbare link, dan moet u dat aanvragen. 

Opname aanvragen

Wilt u een college(reeks) opgenomen of live uitgezonden hebben, vul dan het aanvraagformulier in en stuur dit liefst minimaal 5 werkdagen voor de eerste opname naar Science E-learning and Educational Development Support (SEEDS) via seeds@science.leidenuniv.nl. Als u camerabediening wilt inhuren geldt een termijn van 10 werkdagen. Camerabediening is tevens op basis van beperkte beschikbaarheid.

Camerabediening

Het inplannen worden via de faculteit geregeld zonder extra kosten. Camerabediening is helaas niet inbegrepen in de standaard-dienstverlening. Vermeld dan zeker ook het SAP-nummer waarop de kosten geboekt kunnen worden als u camerabediening aanvraagt. De tarieven daarvoor zijn (prijspeil 13-3-2019):

Eenheid  Prijs (excl 21% BTW)
Per uur (werkdagen)  € 37,-
Per uur (avond / weekend) € 44,25
Per dag (werkdagen) € 250,-
Per dag (weekend) € 300,-

Voor alle tarieven geldt een korting van 10% bij het boeken van meerdere dagen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.